05/07/2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa Geçici Madde 83 eklenmiştir.
İlgili Madde için tıklayınız.
Bu kapsamda, maddenin yürürlük tarihi olan 05 Temmuz 2022 tarihinden önce söz konusu madde kapsamında Üniversitemizden ilişiği kesilenler, dört ay içerisinde (07 Kasım 2022 tarihine kadar) ilişiklerinin kesildiği Dekanlığa/Müdürlüğe müracaat etmeleri halinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Geçici 83 üncü maddesinde yer alan esaslar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen uygulama ilkelerine göre öğrenimlerine başlayabileceklerdir.
YÖK Uygulama İlkeleri için tıklayınız.
Başvuru Tarihleri : 05 Temmuz – 07 Kasım 2022
- 22 Eylül 2022 tarihine kadar başvuru yapanlar 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında, 23 Eylül 2022 tarihinden itibaren başvuru yapanlar ise Bahar Yarıyılından itibaren öğrenimlerine başlayabileceklerdir.
- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Geçici 83’üncü maddesinde öngörülen başvuru süresi içinde mücbir sebeplerle başvuramayanların, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren bir ay içinde (belgelendirmek kaydıyla), sağlık nedenleri ile başvuramayanların ise buna ilişkin heyet raporunu 05/12/2022 tarihi mesai bitimine kadar ibraz etmeleri halinde bu kanundan yararlanabileceklerdir.
- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanların terhislerini takip eden 2 ay içinde başvurmaları halinde bu haklardan yararlanabileceklerdir.
- Af kapsamında Üniversitemize yatay geçiş yapmak isteyen diğer yükseköğretim kurumu öğrencilerine ait duyuru daha sonra yayımlanacaktır.
- Üniversitemize Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile yerleşip kayıt yaptırdıktan sonra kaydı silinen öğrencilerde bu haklardan yararlanabileceklerdir. Bu haktan yararlanacakların başvuru esnasında başvuru evraklarına ilaveten ikamet belgesi ve en az B1 seviyesinde Türkçe Yeterlilik Belgesi getirmesi gerekmektedir.
Başvuru ve Kayıt Yeri:
- 7417 Sayılı Kanun’dan yararlanmak isteyen öğrenciler kendileri başvurabilecekleri gibi, kanuni temsilcisi veya noter vekâletli temsilcisi aracılığıyla başvurabilirler. Başvurular şahsen veya posta/kargo yoluyla ilişiklerinin kesildiği Enstitü/Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna dilekçe ve istenilen evraklarla birlikte yapılabilecektir. Posta ile yapılan başvurularda öğrenci, belgelerin aslını eğitim-öğretim dönemi başında ibraz etmek zorundadır.
- Kayıtlar ilgili Enstitü/Fakülte/Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları tarafından yapılacaktır.
- Elektronik posta yolu ile veya eksik evrakla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
- Posta/kargoda yaşanabilecek gecikme ve kayıplardan Üniversitemiz sorumlu değildir.
- Terör suçu ile kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83), işkence suçundan (madde 94 ve 95), eziyet suçundan (madde 96), cinsel saldırı (madde 102), çocukların cinsel istismarı (madde 103), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde 188) mahkum olanlar ile sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilenler ile kayıt sırasında sahte belge verenler ile 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesinde yazılı suçlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler başvuru yapamaz.
Kayıt ve İntibak İşlemleri:
- İntibak işlemleri gerektirmeyen ve başvuruları geçerli sayılan öğrencilerin kayıtları başvurdukları tarihten itibaren yapılmış olur. Ancak intibak işlemi gerektiren öğrencilerin intibak işlemleri Enstitü/Fakülte/Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulların ilgili kurullarınca yapılacaktır.
- Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin öğrenci katkı payları, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar gereğince, af sonrası ilk kaydın yapıldığı dönemden önceki dönemler düşülmek suretiyle hesaplanır.
- YÖK Uygulama İlkelerinin 8. Maddesine istinaden üniversitemizde kapatılan akademik birimlerden ilişiği kesilen veya bu birimlerdeki programlara yerleşen öğrencilerin işlemlerinin aşağıda belirtilen koordinatör birimlerce yapılmasına ve mezuniyeti hak etmeleri durumunda ise diplomalarının, ilk kayıt hakkı kazandıkları akademik birim adıyla düzenlenmesine,
Kapatılan Birim Koordinatör Birim
Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Mimarlık prog.hariç) Mühendislik Fakültesi
Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Mimarlık programı) Mimarlık Fakültesi
Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Spor Bilimleri Fakültesi
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm Fakültesi
Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Balıkesir Sağlık Hizmetleri MYO Sağlık Bilimleri Fakültesi
Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Sağlık Bilimleri Fakültesi
Necati Eğitim Enstitüsü Necatibey Eğitim Fakültesi
Başvuru için istenen evraklar:
- Dilekçe (dilekçe için tıklayınız.)
- Nüfus Cüzdanı/Sürücü Belgesi/Pasaport belgelerinden birisinin aslı görülmek kaydıyla fotokopisi
- Adli Sicil Kaydı (E-devlet üzerinden alınabilir)
- ÖSYS/YKS Yerleştirme/Sonuç Belgesi. (internet çıktısı)
- 2 Adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
- Askerlik Durum Belgesi
- Lise Diplomasının veya Yeni Tarihli Mezuniyet/Çıkış Belgesinin Aslı (DGS ile yerleşen adayların ayrıca Önlisans Diplomasının veya Geçici Mezuniyet/Çıkış Belgesinin aslını getirmeleri gerekir. e-devlet çıktısı da geçerlidir. Lise ve Önlisans Diplomalarının aslı kayıt sırasında görüldükten sonra birimimiz tarafından onaylanan fotokopisi öğrenci dosyasına konulacak, aslı öğrenciye iade edilecektir. Belgenin aslı görülmeden kayıt işlemi yapılmaz.)
- Sağlık Raporu (aşağıda belirtilen birimler için geçerlidir.)
• Kepsut Meslek Yüksekokulu Özel Güvenlik ve Koruma programı için; tam teşekküllü bir hastaneden ‘Özel Güvenlik Görevlisi Olur’ ibareli sağlık raporu ile adli makamlardan alınacak adli sicil kaydı belgesi istenir.
• Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu için ise; Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak ve Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/ eksikliği vb.) gerekmektedir.
- Lisansüstü başvurular için gerekli belgeler Enstitülerce belirlenecek olup, Enstitü web sayfalarından duyurulacaktır.