BAÜN Hastanesi, Sağlıkta Çekim Noktası Olmaya Devam Ediyor

Balıkesir ve çevresine sunduğu nitelikli sağlık hizmeti ile gelişimini hızla sürdüren ve son olarak da 3. basamak yoğun bakım ünitesi ve acil servisi hizmete giren Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bölgede sağlık alanında çekim noktası olmaya devam ediyor. Hastane bünyesinde Balıkesir’den gelenlerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de hastalara sağlık hizmeti veriliyor. Hastanede yakın zamanda başlayan obezite cerrahisi işlemleri de başarıyla sürdürülüyor. Son olarak da İstanbul’da yaşayan 230 kilo ağırlığındaki bir hastaya Genel Cerrahi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Çay tarafından gastrik bypass ameliyatı gerçekleştirilerek hastanın taburcu işlemi yapıldı.

Gerçekleştirilen ameliyatla ilgili bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Çay, “Ersin bundan 3 ay önce diğer hastalarımdan aldığı referansla İstanbul’dan beni aradı. Mesai durumumuzun uygunluğuna göre hastamızı Balıkesir’e çağırdık, tahlillerini yaptırdık. Akciğer rahatsızlığından dolayı hastamıza, ameliyat öncesi bir tedavi verip ameliyatını bir ay erteledik. Akciğerlerini toparlayan hastamızı ameliyata aldık. Hastamızın ameliyatında halk arasında tüp mide ameliyatından ziyade gastrik bypass ile daha fazla fayda görebileceği kararını verdik. Hastamıza gastrik bypass ameliyatını uyguladık. Bu ameliyatla hastamızın midesini küçülttük ve bağırsağıyla midesini birleştirerek aldığı gıdaların emilimini azaltıp, hastaya daha fazla ve sağlıklı bir biçimde kilo vermesini sağlayacak operasyonu yaptık. Bu operasyon üst düzey merkezlerde, üst düzey donanımı olan hastanelerde yapılan bir ameliyattır. Hastamıza bu operasyon uygun olduğu için üniversitemiz bünyesinde bu operasyonu uyguladık” ifadelerini kullandı.

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Başbuğ da verdiği bilgilerde; “Yaklaşık 7 yıldır bu hastanede çalışıyorum. Kadromuzu güçlendirmemiz ve Ferhat Çay’ın da kadromuza eklenmesiyle birlikte yaklaşık bir yıldan beri obezite ameliyatlarını yapmaya başladık. Obezite günümüzde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle obez hastalarda aşırı kilonun neden olduğu hastalıklar dışında kalp, solunum, diyabet gibi sistemik hastalıklar da bunlara eşlik etmekte ve bu ileri dönemlerde hastanın hayatına mal olmaktadır, sağlığını tehdit etmektedir. Obeziteyle ilgili tedavi yöntemleri arasında egzersiz, diyet, cerrahi dışı girişimsel işler ve cerrahi tedavi bulunmaktadır. Fakat cerrahi tedavi dışındaki geneldeki tedavi yöntemlerinde başarı kısa süreli olmaktadır. Ama cerrahi tedavi bu başarının uzun süreli olmasını sağlamaktadır. Biz de Balıkesir ve çevresine böyle bir donanımı ve ameliyatı kazandırdığımız için çok memnunuz” diye konuştu.

İstanbul’da yaşayan ve tedavisi için Balıkesir Üniversitesi Hastanesine başvuran Ersin Tepeli de “31 yaşındayım. Yaklaşık birkaç senedir bu ameliyatlar gündemde olduğu için ben de araştırdım. Ama benim kilom çok fazla olduğu için İstanbul’daki birkaç hastanede hayati risk taşıdığımı söylediler. Daha sonra Ferhat hocama ameliyat olanlar, memnun kalanlar bana tavsiyede bulundu. Biz de onların vasıtasıyla kendisine ulaştık ve son derece memnunuz. Şu an ameliyatın üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen çok rahat yiyip içebiliyorum. Damak tadım değişti. Yediğim, içtiğim şeylerin lezzetlerini veya aromalarını farklı hissetmeye başladım. Yani bu yeni sistemi tanımaya, anlamaya çalışıyorum” diyerek sağlığına kavuşarak zayıflamaya başlayacağından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü