BAÜN Hastanesinde Kornea Nakli Sevinci

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Hastanesinde bir süre önce ara verilen kornea nakli işlemleri yeniden yapılmaya başlandı. Uzun süredir korneal yetmezlik nedeniyle takip edilen 73 yaşındaki hastaya, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenap Güler ve Dr. Öğr. Üyesi Gözde Şahin Vural tarafından kornea nakli yapılarak, hastane bünyesinde kornea nakilleri yeniden aktifleştirildi. Operasyonu gerçekleştiren doktorlar tarafından kontrolleri ve takibi yapılan 73 yaşındaki Hüsniye Aygören, eskisine göre daha iyi görme düzeyleri ile taburcu edildi.

Korneal yetmezlikten dolayı uzun süredir tek gözünde görme kaybı bulunan 73 yaşındaki Hüsniye Aygören yeniden görme yetisine kavuştuğu için doktorlarına ve hastane ekibine teşekkür etti. Aygören, “Üniversite hastanesine görme problemiyle ilgili geldim. İki senedir nakil olmayı bekliyordum. Nihayet Gözde Hanım’ın sayesinde ışığıma kavuştum. Çok memnunum, teşekkür ederim, Allah razı olsun. Çok mutluyum, çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Gözde Şahin Vural: “Göz Bankası’nda Büyük Bir Ekip, Ekipman ve Emek Mevcut”

Yapılan işlem ve kornea bankasının çalışmaları hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Gözde Şahin Vural, “2014 yılında kurulan ve şu anda 1 laboratuvar yöneticisi, 2 teknisyen ve 1 tıbbi müdürden oluşan kornea bankamızda korneal bozukluğa bağlı görme kaybı olan hastalara kadavra dokusundan alınan kornealar temin edilerek, nakil işlemi ile tekrar görmelerine kavuşması sağlanmaktadır. Kornea, gözün en dış kısmında bulunan, saydam ve yüksek kırıcılığa sahip bir dokudur. Bu dokunun saydamlığı bozulduğunda görme kaybına yol açmaktadır. Kornealar, beyin ölümü gerçekleşen kişiden alınarak bulaşıcı hastalıklar yönünden detaylı tetkikleri yapılıp, hastalara nakil edilmektedir. Kornea bulunduğunda, bekleme listelerinde olan hastalar, ameliyat öncesi tahlilleri yapılmak üzere hastaneye yatırılıyor ve ameliyata alınmaktadır. Ameliyat sonrası yaklaşık 4-5 gün hastanemizde yatırılarak takip edilen hastaların, operasyon sonrası yaklaşık 1-1,5 yıl boyunca poliklinik takipleri devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından detaylı denetlemeler sonrasında ruhsat izni verilen Üniversitemiz Göz Bankası’nda büyük bir ekip, ekipman ve emek mevcut fakat maalesef ülkemizde kornea bağışı halen istenilen düzeyde değil. Bu nedenle halkımızın desteğini bekliyoruz” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Gözde Şahin Vural, kornea kaynaklı görme bozukluklarında, kadavra dokusundan kornea alınıp ihtiyacı olan hastaya nakil edildiğini ve diğer doku ve organ nakillerinin aksine doku uyumu olmasının şart olmadığını belirtirken, “Organ ve doku bağışı konusunda da halkımızı biraz daha bilinçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vural, Üniversite Hastanesi bünyesinde kornea nakli dışında keratokonus gibi ektatik kornea hastalıklarının tanı, takip ve “Korneal Kollajen Çapraz Bağlama-Cross Linking” olarak bilinen lazer tedavileri ve yumuşak-sert kontakt uygulaması işlemleri ile birlikte korneal enfeksiyonlar, dejeneratif, kalıtsal hastalıkları ile ilgili tanı, tedavi ve takiplerin de rutin olarak yapılmaya devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Cenap Güler:  “Yeniden Çok Güzel Bir Atılımla Nakil İşine Başladık”

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenap Güler de yaptığı açıklamada, “Kornea nakillerine kliniğimizde ara verildikten sonra hocamız sayesinde bu işler yeniden başladı. Bu gerçek anlamda bir sorun. Çünkü bu hastalar bilindiği gibi görmeyen kişiler ve görebilme şansları var. Görebilme şansı olan bir kişinin görememesi kadar da bir göz hekimine acı veren başka bir şey olamaz. Çünkü bu hastaların görme şansları var. Bölgemizde bu işe başlamış olmak; bölgemizde bu işe ihtiyaç duyan, görmeye ihtiyacı olan kişilere bu ışığı sağlamak açısından çok önemli. Yeniden çok güzel bir atılımla nakil işine başladık ve bundan sonra güzel bir şekilde bu işi devam ettirip hastalarımıza şifa olmaya el birliğiyle, sevgili genç arkadaşlarımız sayesinde devam edeceğiz diye ümit ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. İlter Kuş: “BAÜN Hastanesi Sağlıkta Güven Vermeye Devam Edecek”

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, gerek Üniversite Hastanesinde gerekse Tıp Fakültesi bünyesinde akademik, idari, fiziki anlamda gerçekleştirilen gelişmenin meyvelerini sırasıyla almaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Rektör Prof. Dr. İlter Kuş, “Göreve başlamamızın ardından Acil Servisin açılışı, şehir merkezinde Altıeylül Semt Polikliniğinin açılışı, eksik branşların öğretim üyesi eksiklerinin hızla giderilmesi, yandal uzmanlarının üniversiteye kazandırılması gibi birçok çalışmayı gerçekleştirdik. Son olarak da uzun bir aradan sonra kornea nakli işlemi üniversite hastanemiz bünyesinde yapılmaya başladı. Balıkesir Üniversitesi Hastanesi şehrimiz için, vatandaşlarımız için sağlıkta güven vermeye devam edecek. Emeği geçen tüm hocalarımızı ve personelimizi kutluyor, hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü