Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcıları olarak, iki ülke gençleri arasında inovasyon, iş birliği ve karşılıklı anlayışı geliştirmeyi amaçlayan öncü bir girişim olan Türkiye-Yunanistan Hackathon 2024-25'in başlatıldığını ortaklaşa açıklamaktan memnuniyet duyuyoruz.
Bu Hackathon, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, akıllı mahalleler ve binalar, bilgi ve iletişim teknolojileri ile ulaşım sistemleri; günlük yaşamın iyileştirilmesi için vatandaş odaklı yaklaşımlar, atık yönetimi ile afet önleme ve koruma gibi kilit alanları kapsayan Akıllı Şehirler temasına odaklanacaktır. Katılımcılar, anılan kritik konuları ele alarak, gelecekte karşılaşılabilecek sınamalara yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlere katkıda bulunma fırsatı bulacaklardır.
Bu girişim, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eşgüdüm halinde Türkiye Teknoloji ve İnovasyon Üssü Bilişim Vadisi ile Atina Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı Atina Startup Business Incubator (Th.E.A) tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir.
Katılımcılar, ilham verici beyin fırtınası oturumlarına, aydınlatıcı atölye çalışmalarına ve yoğun kodlama sprintlerine katılarak, yenilikçi çözümler sunmak üzere sinerji geliştirecek ve ortak çaba sarf edeceklerdir.
Hackathon'un final aşaması 20 Şubat 2025 tarihinde Türkiye'de, Ödül Töreni ise 27 Şubat'ta Atina'da gerçekleştirilecektir. İlk üçe giren ekipler, üstün katkılarından dolayı sırasıyla 20.000 Avro, 10.000 Avro ve 5.000 Avro ile ödüllendirilecektir.
Başvurular 8 Ocak 2025 tarihine kadar açık olacaktır. Türkiye ve Yunanistan'dan 18-35 yaş arası üniversite öğrencilerini, girişimcileri ve araştırmacıları bu proje yarışmasına katılmaya ve proje önerilerini hazırlamak ve sunmak için gereken tüm bilgileri bulabilecekleri Hackathon sitesini (http://www.greeceturkiyehackathon.com) ziyaret etmeye davet ediyoruz.
Bu Hackathon, ülkelerimizin inovasyon, ilerleme ve iş birliğine olan ortak bağlılığını yansıtmaktadır. Birlikte, Türkiye ve Yunanistan’ın genç nesillerini herkes için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek üzere güçlendirmeyi amaçlıyoruz.