Balıkesir Üniversitesinde Teknoloji Transfer Ofisi Kuruldu
Balıkesir Üniversitesi bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kuruldu. Rektörlük bünyesinde faaliyet gösterecek Teknoloji Transfer Ofisinin Başkanlığına, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl atandı. Teknoloji Transfer Ofisi ile yerli ve yabancı teknolojinin üniversite üzerinden ülkemize transferi için görüşmelere başlandığını belirten Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Prof. Dr. Fatih Satıl, kurulan birim hakkında merek edilen soruları cevapladı.
Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kuruluşu ve genel amacı hakkında bilgi verir misiniz?
Ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlaması açısından gerekli platformları oluşturmak konusunda arayüz görevini üstlenen Teknoloji Transfer Ofisleri, akademik araştırma sonuçlarını hızlı ve etkili bir şekilde akademik çıktılara dönüştürerek sanayi ve ticaretle iş birliği halinde faaliyetlerin yürütüldüğü bir yapıdır.
BAÜN Teknoloji Transfer Ofisimizin amaçları şunlardır;
-Bilimsel araştırmacıların karşısına çıkan riskleri azaltan stratejiler oluşturmak,
-Sanayi ve yatırımcıların araştırmacılar ile buluşmasını sağlamak,
-Girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge gibi konularda eğitimler vermek,
-Girişimcilere patent temini ile ilgili konularda destek olmak,
-Nitelikli çalışan ve şirket arasında ilişki kurulmasına yardımcı olmak,
-Patent temini, fikri mülkiyet hakları, lisanslama, akademik tabanlı yeni şirketlerin kurulmasını teşvik, pazar araştırmaları ve kuruluş sermayesi temini ve proje fonlanması konularında çalışmalar yaparak üretim sektörleri ve üniversiteleri buluşturarak ihtiyaca göre yönlendirmektir.
Teknoloji Transfer Ofisi hangi alanlarda faaliyet gösterecektir?
BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi; üniversite-sanayi iş birliği faaliyeti, eğitim, tanıtım ve farkındalık hizmetleri, destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetler, fikri ve sınai hakların yönetimi ve lisanslama, şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri gibi alanlarda faaliyetler gerçekleştirilecektir.
Teknoloji Transfer Ofisi, Üniversite-Sanayi iş birliğinde nasıl bir yol izlemeyi planlıyor?
Üniversite ve sanayi gibi birbirinden tamamen farklı iki yapının ortaklaşa hareket etmesi, bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek verebilmesi, ancak bu sürecin ve birlikteliğin doğru yönetilmesiyle mümkün. Üniversite ve sanayinin, TTO’ların desteği dışında çeşitli iletişim yollarıyla iş birliği de mümkün fakat bugüne kadar bu iş birliklerinin geri dönüşü oldukça zayıf olmuş. Özellikle TTO’lar bu süreci profesyonel bir şekilde yönetmeye başladıkları andan itibaren hem sanayi cephesi hem de üniversitedeki araştırmacılar üçüncü bir şahısla ya da kurumla iletişime geçmek zorunda kalmadan araştırmalarını değerlendirmeye sokma fırsatını yakalayabiliyor. Üniversite-Sanayi iş birliğinde başarılı olunması, iki tarafında beklentilerinin karşılanmasına bağlı. Burada amaç, ülke politikası ve ihtiyaçları dahilinde en iyi şekilde bu ihtiyaçlara çözüm üretmek ve teknolojik gelişim reaksiyonu gösterebilmek.
En genel şekliyle üniversite-sanayi iş birliğinin hedefleri aşağıdaki gibidir:
-Sanayicilerin üniversitelerden beklediği çözüm önerileri dahilinde, beklentilerin belirlenmesi ve buna bağlı olarak eğitim öğretim sisteminin planlanması.
-Üniversite ve sanayide; öğretici, eğitici, üretici, araştırıcı, uygulayıcı ve yenilikçi gibi temel özelliklerin kazandırılması.
-Ar-Ge çalışmalarına ve bu çalışmalar sonucu elde edilen bilgilerin uygulamaya dönüşmesine yeterli katkı verilmesi.
-Üniversitelerin sahip olduğu teknik altyapının sanayinin gelişmesinde ve verimliliğin artırımında kullanılması.
-Sanayinin üniversitelere Ar-Ge yapması için kaynak oluşturması.
-Bilimsel ve sosyal kalkınma hedeflerinde üniversitede üretilen bilginin ticarileştirilmesi ve kullanılması.
Teknoloji Transfer Ofisi kimlere, ne konularda hizmet vermeyi planlıyor?
BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı yatırımcıların ve girişimcilerin üniversitemizle iş birliğinin sağlanması ve davet edilmesi için faaliyetler yürütülecek. Bu doğrultuda; akademiye, iş dünyasına, öğrencilere yönelik proje, bilgilendirme, patent ve şirketleşme alanlarında hizmetler gerçekleştirilecektir.
Teknoloji Transfer Ofisi uluslararası araştırma projelerine destek verecek mi?
BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitemizin ve iş dünyasının çeşitli hibe ve teşvik desteklerinden etkin biçimde yararlanması için ulusal ve uluslararası hibe ve teşvik destek programlarına yönelik bilgilendirme, araştırma, eşleştirme, eğitim ve danışmanlık desteği verecektir.
Teknoloji Transfer Ofisi BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) Kalite Koordinatörlüğü Harcama Birimleri Mali İşlemler Rehberi EBYS Yardım BAÜN Rehber BAÜN Öğrenci E-posta Dilek & Önerileriniz Laboratuvar Alt Yapısı İnternet Erişim Portalı Akıllı Kart Merkezi Uygulama Oteli BAÜN Spor Kulübü Resmi İlan Portalı