BAÜN BÜBTAM, İleri Teknoloji Altyapısı ve Analiz Yelpazesi ile Bilimin Hizmetinde

Balıkesir Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜBTAM), ileri teknoloji analiz cihazları ile donatılmış birimleri ve geniş test yelpazesi ile başta bilimsel çalışmalar olmak üzere Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir için değer üretimini sürdürüyor.

2015 yılında dört araştırma merkezinin birleşmesiyle kurulan BÜBTAM, 9 farklı birimi ile faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Sahip olduğu teknolojik altyapı sayesinde geniş bir analiz yelpazesi ile Balıkesir Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılara, Balıkesir sanayici ve üreticilerine ve çevre illere hizmet sunan BÜBTAM, su ve atık su analizlerinde ise Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Feray Köçkar, merkezin çalışmaları hakkında bilgiler verirken; “2008 yılından bu yana su ve atık su analizlerinde sürdürülen akreditasyon, BÜBTAM’ın bu alandaki uzmanlığını ve güvenilirliğini ortaya koymaktadır. Bu akreditasyon sayesinde merkezimiz, sanayi kuruluşları ve belediyelerle iş birliği yaparak atık su analizleri gerçekleştirmekte ve su kaynaklarının korunmasına önemli katkılarda bulunmaktadır” dedi.

Verilen analiz hizmetlerinin; kimya, eczacılık, tıp, biyoloji ve mühendislik gibi akademik alanlarda ve ilaç, petrol gibi sanayi sektörlerinde yol gösterici olduğunu dile getiren Köçkar, “Merkezimizde; plastikten gıdaya, boya imalatından kozmetiğe kadar uzanan geniş bir üretim alanında test ve analiz hizmetleri sunulmaktadır. Kompozit üretiminde ve malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan cihazlar sayesinde, birçok sektöre hizmet verebilmektedir. BÜBTAM, yüksek teknolojiye sahip alt yapısı ve uzman kadrosu ile gerçekleştirdiği test ve analizlerle hem bölgesel hem de ulusal düzeyde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu sayede, Balıkesir Üniversitesinin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarına büyük katkılar sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Toprak verimlilik analizlerinde de Tarım ve Orman Bakanlığından yeterlilik belgesi almak için hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Feray Köçkar, halihazırda toprak, gübre ve yaprak analizlerini başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ettiği merkezin, bu alandaki çalışmalarını da belge ile taçlandırmayı hedeflediklerini aynı zamanda bal analizleri gibi gıda alanındaki testleri de gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü