BAÜN’den Bir İlk Daha: Türkiye'nin İlk Tüp Tayı “Balat” Dünyaya Geldi

Balıkesir Üniversitesinde (BAÜN); Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığında yürütülen çalışmada, “Friesian” ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara aktarılmasıyla elde edilen Türkiye'nin ilk tüp tayı “Balat” dünyaya geldi.

Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığındaki ekip Friesian ırkı baba “Alp” ile American Paint Horse ırkı anne “Angora”nın çiftleşmesi sonucu elde edilen embriyoyu “Ezo” adlı yerli bir ata nakletti. Taşıyıcı anne Ezo’nun, 11 aylık gebelik sürecinin ardından 2,5 ay önce dünyaya getirdiği Türkiye'nin ilk tüp tayı "Balat", görünüş olarak Friesian ırkı baba ile American Paint Horse ırkı anneye benzedi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizdi. Gündüz, normal şartlarda yılda 1 yavru elde edilebilen kısraklardan, yapılan çalışma ile birden fazla gebelik elde edilebileceğini söyleyerek, yapılan çalışmayla yılda 3-5 yavru bile alınabileceğini belirtti.

Bazı kısrakların gebelik süreçlerinin sıkıntılı geçtiğini ve düşük yapabildiklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, bu tarz yardımcı üreme tekniklerinin uygulanmasını Türkiye'deki hayvancılığın gelişmesi için önemli gördüklerini vurgulayarak, laboratuvar ortamında döllenen embriyoların annelere nakledilmesi için de çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü