VELP NDA 701 marka Nitrojen Dumas Analizörü ile Dumas yanma tekniğine bağlı olarak 3-4 dakika gibi kısa bir sürede azot/protein miktarını tayin edebilmektedir.
Bu cihaz ile gıda,yem,toprak,su azot / protein tayinlerinde uygulanan geleneksel olarak kullanılan Kjeldahl tekniğinde olduğu gibi toplam protein/azot miktarı belirlenembilmektedir. dumas metoduna bağlı olarak , oksijen gazının akış hızının da kontrol edildiği koşullarda ve çok yüksek sıcaklıklarda bir yanma reaktörü sayesinde; katı, sıvı veya jole kıvamındaki numune gaz halindeki temel bileşenlerine dönüştürülür. Elde edilen gaz akışında zot miktarı ölçülür.
Azot yüzdesinden yola çıkarak cihaz numunede bulunan % protein miktarını hesaplar. Dumas cihazı ile aspartik asit, bebek mamaları, pasta, bisküvi, peynir , et ve et ürünleri, bal ,yaş ve kuru hayvansal yemler, tahıl ürünleri gibi pek çok üründe azot/protein tayini yapılmaktadır.