Tarih boyunca pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Balıkesir; Türklerin Anadolu’daki ilerleyişiyle, Oğuz /Türkmen boylarının yurt tuttuğu bir yerleşim merkezi olmuştur. Bu tarihî altyapı zaman içerisinde gerçekleşen göçler ve nüfus hareketleriyle daha da çeşitlenmiş, Balıkesir’in zengin kültürel katmanları bu şekilde oluşmuştur. Balıkesir’in gelenek, göreneklerinde, el sanatlarındaki, mutfak kültüründeki, söz varlığındaki zenginlik hep bu süreçlerin sonucu olarak karşımıza çıkar.
Bereketli bir coğrafya üzerinde Türk kültür mirasının çeşitlendiği şehrimizde, somut olan veya somut olmayan kültürel miras öğelerinin tanınması, araştırılması ve günümüzde varlıklarını koruyabilecek şekilde güncellenmesi büyük önem taşımaktadır.
Balıkesir Yöresi Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi, yörenin kültürüne ait somut ve somut olmayan kültürel unsurlarının tespit edilmesi, kayıt altına alınması, duyurulması yoluyla yapılacak akademik çalışmaları desteklemek, bu çalışmalara katkı sağlamak ve bu çalışmaları koordine etmek amacıyla kurulmuştur. Bu çalışmaların üniversitemiz birimleriyle iletişim ve işbirliği içinde yapılması planlanmaktadır. Bunun yanında; başta İl Kültür Müdürlüğü ve belediyeler olmak üzere, şehrin kültürüne yönelik çalışmalar yapan kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla üniversitemizin işbirliğinin sağlanmasında aktif rol oynanması da amaçlanmaktadır.