Program Hakkında

TARİHÇE

Geleneksel El Sanatları Programı 2002 yılında kurulmuştur. 2011 yılından bu yana  El Sanatları Bölümü Geleneksel El Sanatları Programı olarak eğitim vermeye devam etmektedir. Geleneksel El Sanatları programı İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi) projesi kapsamında; bilimin evrensel ilkeleri, Avrupa Birliği ve Yüksek öğretim yeterlikler çerevesi, mesleki ve teknolojik gelişmeler ile yüksek öğretim Kurumlarının ilgili mevzuat bilgilerine göre 2011-2012 akademik döneminde uygulanmaya başlamıştır. Bölüme ait Geleneksel El Sanatları programı bulunmaktadır. Programda uygulanan meslek dersleri ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri ve talepleri dikkate alınmıştır.

KARİYER OLANAKLARI / İSTİHDAM ALANLARI

Okulumuz iki yıllık eğitim sonunda, halı- kilim dokuma, desen, ebru, tezhip, minyatür, folklorik bebek, deri, nakış ve örgü alanında bilgili ve kalifiye elemanlar yetiştirmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler, fabrikalarda dokuyucu, özel şirketlerde desinatör, Halk Eğitim Merkezlerinde usta öğretici, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının açmış olduğu kurslarda halı usta öğreticisi olarak çalışabilirler. Ayrıca mezun olan öğrencilerin bir kısmı serbest olarak hediyelik eşya üzerinde çalışabilirler.

KAZANILAN DERECE

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Geleneksel El Sanatları Ön Lisans derecesi alırlar.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi Geleneksel El Sanatları  Programına, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puan türünde öğrencialımıyapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Meslek liselerinin el sanatları alanlarından mezun olan adaylar sınavsız geçiş ile programa kayıtlanabilirler. Meslek liseleri dışındaki liselerden mezun olanlar ise öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yapılan sınavdan yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırabilirler.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

BAUN Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine esas olmak şartıyla, her bir dersin içeriğine uygun olarak, var ise ödev, proje ve mesleki uygulamalar da değerlendirilerek, ara sınav ve genel sınav değerlendirmesi sonucunda geçerli not almak.

Bir öğrencinin Geleneksel El Sanatları  programından mezun olabilmesi için, genel not ortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120 AKTS'lik kredi yükünü tamamlaması, ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olması gerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıtyaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmişolması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav(vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmışsayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısızsayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

ÜST KADEMEYE GEÇİŞ

Ön lisans derecesine sahip mezunlar, Dikey Geçis Sinaviyla, YÖK’ün belirledigi kriterlere göre kendi bölümleri ile ilgili dört senelik lisans eğitimi veren okullara, dikey geçiş yapabilirler.

Adres
İletişim


Bizi Takip Edin: