MİSYON
Elektronik ve Otomasyon Bölümü, Elektronik Teknolojisi Programı, elektroniğin sanayide kullanılmasının ilkelerini açıklayan bir alandır .Elektronik Teknikeri, temel elektronik konusunda yeterli bilgiye sahip, sanayide kullanılan elektronik sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir. Tekniker, uygulama becerilerine sahip ileri bilgi teknolojilerindeki gelişmelere açıktır.
VİZYON
Mesleğindeki gelişmeleri takip eden, şema okuyup devreye uygulayabilen, sorumlulukları kapsamında mühendislerle iletişim kurup, aldığı teknik bilgiyi teknisyen ve usta gibi daha alt düzeyde teknik elemanlara aktarabilen, iş organizasyonu yapabilen, takım çalışmasının önemini bilen, risk ve sorumluluk alabilen, problem çözüp, karar verebilen, rapor yazabilen, ekipman kullanıp, bakım onarım yapabilen ve kayıt tutan, kendi işini kurabilen, küçük ve orta ölçekli işletmelerde orta ve üst düzeyde yöneticilik yapabilecek elemanlardır.
PROGRAM HAKKINDA
TARİHÇE
Bölüm 1991 yılında kurulmuştur. Bölümde 2 öğretim görevlisi ve 1 elektronik teknikeri görev yapmaktadır. Bölüm ile ilgili faaliyetler öğretim elemanları ve Balıkesir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ile beraber tasarlanmaktadır. Bölümde temel eğitim, günümüzde geçerli bilimsel ve teknolojik sağlam bir meslek eğitimi laboratuvar uygulamalarıyla desteklenerek profesyonelce çalışmalar sağlanmaktadır. Elektronik Teknolojisi programında dersler; gerekli teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Bölümün laboratuvarları modern araştırma ekipmanları ve bilimsel destek sağlayacak donanımlara sahiptir. Endüstride kullanılan elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve donanımlara uygulayabilen, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları kullanabilen teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI
Elektronik Teknikeri yukarda özellikle 2.sınıfta sayılan her bir meslek dersi için uzmanlaşıp, bu alanlarda çalışabilirler. Gerek kamu gerekse de özel sektörde aşağıdaki alanlarda çalışabilecekleri gibi, kendi işlerini de kurabilirler.
- Ses sistemleri, salon, stüdyo ve meydanların seslendirilmesi
- Teknik servisler, bakım-onarım birimleri
- Elektrik-elektronik montaj ve demontaj işleri
- Mikrokontrolör programlama
- Güç elektroniği
- Elektrik-elektronik cihaz imalat fabrikaları
- Elektronik tasarım büroları
- Kontrol sistemleri
- Güvenlik sistemleri
- Tıp elektroniği
KAZANILAN DERECE
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Elektronik Teknolojisi Ön Lisans derecesi ve Elektronik Tekniker unvanı alırlar.
KABUL VE KAYIT KOŞULLARI
Meslek liselerinin elektronik, elektrik, gemi elektroniği, uçak bakım teknisyenliği, kontrol ve otomasyon sistemleri bölümlerinin birinden mezun olanlar “Endüstriyel Elektronik” ön lisans ve ön lisans (uzaktan eğitim) programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.
Bölümler:
Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektroniği, Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği,Uçak Bakımı ve Elektroniği.
YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI
Belirlenen ders kredi sayısını ve uygulamalı staj çalışmasını bitiren öğrenciler mezun olabilirler. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için en az 120 AKTS ders alması ve genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekir. Ayrıca zorunlu 30 günlük stajını "başarılı" olarak tamamlaması gerekir.
SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.
BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gereken usul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi Ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönerge’de (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.
Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önce yararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili web adresinde düzenlenmiştir.
BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Elektronik Teknolojileri Programını bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;
- Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
- Elektrik Mühendisliği
- Elektrik Öğretmenliği
- Elektrik – Elektronik Mühendisliği
- Enerji Öğretmenliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Öğretmenliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Endüstri mühendisliği
- Bilgisayar mühendisliği
lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BÖLÜM LABOATUVARLARI
1-Elektronik Ölçme ve Devreler Laboratuarı: Elektrik-Elektronik ölçme, işlemsel yükselteçler, amplifikatörlerve osilatörler, düç kaynakları, güç elektroniği gibi analog derslere aituygulamaların yapıldığı laboratuvardır.
2-Digital Laboratuarı: Sayısal elektronik dersine ait uygulamaların yapıldığı laboratuvardır.
3-Mikro işlemciler ve PİC Laboratuvarı: Bilgisayar destekli olan bu laboratuvarda, bilgisayarla bağlantılı olan mikroişlemciler ve mikrokontrolor uygulamaları yapılmaktadır.
4-Programlanabilir Mantık Denetleyiciler (PLC) Laboratuarı: Bilgisayar destekli olan bu laboratuvarda, bilgisayarlabağlantılı olan PLC uygulamaları yapılmaktadır.