MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
ANABİLİM DALIMIZIN ÖZÜLKÜSÜ
Fiziğin yaşamın kendisi olduğunu özümsemiş, karşılaşacağı problemleri bilimsel yöntemleri kullanarak çözebilen, fizik ve çevre arasındaki etkileşimleri analiz edebilen, kendisi ve çevresi için olumlu tutum ve davranış geliştiren, düşüncelerini yansız olarak ve en etkin şekilde ifade edebilen, üretken öğretmen adayları yetiştirmektir.
ANABİLİM DALIMIZIN ÖZGÖREVİ
İnsancıl ve bilimsel bir anlayışla; Fizik Eğitimi alanında uluslararası nitelikte araştırmalar yaparak, ülkemizin ve dünyamızın sorunlarına duyarlı, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı üstün bilgi ve becerilere sahip ortaöğretim fizik öğretmenleri yetiştirmektir.
ANABİLİM DALIMIZIN KISA TARİHÇESİ VE TANITIMI
Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Ortaöğretim kurumlarının fizik öğretmeni ihtiyacını karşılamak ve bu alanda üniversitelerde akademik kariyer yapmak isteyenlere yönelik olarak faaliyet göstermektedir. Fizik öğretmenliği programı LYS MF2 puanı ile yerleştirilen öğrencilere lisans eğitimi vermektedir ve öğretim süresi 4 yıldır. Dersler yarıyıl esasına göre yürütülmektedir. Bu programda 2 Profesör , 2 Doçent ve 1 Dr. Öğr. Üyesi görev yapmaktadır. Mecburi alan derslerinin yanısıra öğrencilerin ilgi ve yeteneğine yönelik hem alan hem de genel kültürle alakalı seçmeli dersler de bulunmaktadır. Teorik dersler, laboratuvardaki uygulamalarla desteklenmektedir. Bilgisayar derslerinde uygulamalı ve güncel bilgiler verilmekte ve mevcut olan bilgisayar laboratuvarlarında bilgisayarlardan yararlanılmaktadır. Ayrıca öğretmenlik mesleğinde öğrencilerin kendilerini yetiştirmeleri için orta öğretim okullarda bir dönem okul deneyimi ve bir dönem de öğretmenlik uygulaması ile ilgili olarak staj yapılmaktadır. Akademik çalışma yapmak isteyen öğrenciler lisans üstü eğitim yapma imkanına sahiptirler. ALES ve Yabancı dil sınavlarından yeterli puan alındıktan sonra Fen Bilimleri Estitüsüne başvurarak alan bilgisi sınavlarınından da başarılı olduktan sonra lisans üstü programına( Yüksek Lisans ve/veya Doktora) kayıt yaparak akademik olarak kariyer yapma imkanına kavuşurlar. Ayrıca Fizik Eğitimi Anabilim dalından Lisans mezunu olan öğrenciler devlet veya özel okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapabilmektedirler.
BÖLÜM ÇIKTILARI
Öğretmenlik mesleği ile ilgili lisans derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler;
Fiziği tanımlar ve evrendeki olayları anlamaya yardımcı temel bilimlerden biri olduğunu kavrar.
Fizik biliminin sınanabilir, sorgulanabilir, doğrulanabilir, yanlışlanabilir ve delillere dayandırılabilir bir yapısı olduğunu anlar.
Fizik ile bilim arasındaki ilişkiyi inceler.
Teknolojiyi tanımlar ve teknolojik değişimin farkına varır.
Bilimsel ve teknolojik uygulamalar açısından fiziğin diğer bilim dallarıyla bağlantısını kurar.
Bireyin, toplumun ve çevrenin fizik ve teknolojiyi nasıl etkilediğini açıklar.
Eğitimin ilgili diğer bilimlerle ilişkisini ve işlevlerini açıklayabilir.
Eğitim ile psikoloji arasındaki ilişkiyi analiz edebilir.
Öğrenme kuramlarının öğrenme – öğretme süreçlerine etkisini tartışabilir.
Eğitim, öğretim, program ile ilgili temel kavramları açıklayabilir.
Planlı bir etkinlikte çağdaş öğrenme – öğretme strateji yöntem ve teknikler ile kuram ve modelleri uygulayabilir.
Eğitimde ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavramları, eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemini açıklayabilir.
Geleneksel ve çağdaş yaklaşımlara dayalı ölçme araç ve gereçlerini hazırlayıp uygulayabilir.
Sınıf yönetimi ile ilgili temel kavramları, sınıf yönetimi modellerini ve yaklaşımlarını açıklayabilir.
Sınıfta karşılaşabileceği bir problemi çözmek için uygun model ve yaklaşımları kullanabilir
Kuralları dikkate alarak verilen bir konu ile ilgi ders planı hazırlayabilir.