İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM SEMİNERİ
OTOMOTIVIN DÜNÜ BUGÜNÜ VE SATIŞ TEKNIKLERI
SEKTÖRDEKİ GÜNCEL SORUNLAR VE İŞ FIRSATLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI
SEMİNER VE ETKİNLİKLER
Balıkesir Üniversitesi Otomotiv Teknolojisi Bölümü 2. sınıf öğrencileri Sistem Analizi ve Tasarımı I ve II dersi kapsamında tasarladıkları araçlarla, dönem sonunda kendi aralarında yarışmaya katılmaktadırlar.
Bölüm öğretim görevlileri tarafından oluşturulan jüri, araçların teknik özelliklerine, orjinalliğine, ergonomisine ve çevreciliğine göre değerlendirme yaparak araçları puanlarlar ve aldıkları puanlara göre dereceye giren araçlar belirlenir. Ve bu tasarımları yapan gruplar iş olanakları ve bir takım sosyal etkinliklerle ödüllendirilirler.
Sistem Analizi ve Tasarımı I ve II dersi kapsamında yapılan bu yarışma; bölüm öğrencilerinin, takım çalışması, sorun çözme, zaman yönetimi, el işçiliği gibi konularda, iş dünyasına girmeden önce eksiklerini gidermelerini ve kendilerini geliştirmelerini sağlamaktadır.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI HİBRİT ARAÇ
Öğrencilerimizin yaptığı bir projede, hibrit teknolojisini kullanarak gerçekleştirdiği araç çok başarılı bulunmuş ve ileriki yıllarda da diğer öğrencilere örnek gösterilmiştir.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI GÜNEŞ PANELLİ GEMİ
Ayrıca yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten yararlanılarak, güneş panalleri ile yapılan birçok araç ve gemi portatipi de bölüm öğrencileri tarafından tasarlanmıştır.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI GO - CARD ARAÇ
BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ PROJE YARIŞMASI
Balıkesir Üniversitesi Otomotiv Teknolojisi Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin Sistem Analizi ve Tasarımı I ve II dersi kapsamında tasarladıkları araçlarla katıldıkları proje yarışmasında, bölüm öğretim elemanları tarafından oluşturulan jüri tarafından yapılan değerlendirmeyle bölüme ait Murat 124 model aracınmodifiyesini yapan öğrenci grubu birinciliğine layık görülmüştür. Bu aracın modifiyesi bölüm atölyesinde ve tamamen okul imkanları ile gerçekleştirilmiştir.
BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ Ş SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM SEMİNERİ
Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü, öğrencilerine ve öğretim elemanların yönelik olarak her yıl “İş Sağlığı ve Güvenliği ve İlk Yardım Semineri” düzenlenmektedir. Seminere katılan öğrencilere katılım belgesi verilmektedir.
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknoljileri Bölümü Kariyer Günleri Semineri
Balıkesir Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü 22 Kasım 2017 tarihinde Yüksekokul Çok Amaçlı Salonunda "Kariyer Günleri" isimli bir seminer düzenlemiştir. Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatmagül Tolun, Bölüm Öğretim Görevlileri Berna İmrek ve Mehmet Özer tarafından organize edilen seminere; Yüksekokulun 2004 yılı mezunlarından; Makine Mühendisi Erhan Eyüboğlu (Universal Pazarlama İç ve Dış Ticaret A.Ş. Firması Sahibi), 2014 yılı mezunlarından Otomotiv Mühendisi Uğur Çakal (Otokoç Otomotiv Tic. ve Sanayi A.Ş. Bursa Birmot Hasar Tespit Sorumlusu), Makina Mühendisi Yusuf Sarı, Otomotiv Teknikeri Seren Bürcü (Has Otomotiv Ticaret A.Ş Dinamik Servis Danışmanı Sorumlusu) ve 2017 yılı mezunlarından Otomotiv Teknikeri Birkan Korkmaz (Haskan Özel Servisi, Servis Elemanı) konuşmacı olarak katıldılar.
Farklı yıllarda yüksekokuldan mezun olan öğrenciler ile eğitimine devam eden Bölüm öğrencilerinin buluştuğu seminerde; kendi deneyimlerini aktaran eski mezunlar; gençlere, yaşamda kendine kariyer hedefi koymanın önemini, zorluklar karşısında umutsuzluğa kapılmamalarını, azimle çalışmayla her şeyi başarabileceklerini öğütlediler. Dikey Geçiş Sınavı ile Mühendislik Fakültelerine geçiş yaparak mühendis olan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı için yaptıkları çalışmaları, eğitimleri sırasında ve mesleğe atıldıktan sonra karşılaştıkları zorlukları nasıl yendiklerini aktararak, asıl problemin iş hayatına atıldıktan sonra kendi farkını yaratmaktan geçtiğini vurguladılar. Otomotiv Teknikeri olarak sektörün içinde çalışan mezunlar ise sektörde büyük bir eleman açığı bulunduğunu, eğitim hayatı devam ederken dahi; kendini geliştirmek için kısmi zamanlı da olsa en alt basamaklardan en üst basamaklara kadar sektörün içinde çalışmanın faydalarına ve önemine değindiler. Yüksek Okul Müdürü Prof Dr. Ergün Demir ise; insanın yaşı ne olursa olsun kendine yeni donanımlar katmanın önemini değinerek, hayat boyu öğrenmenin başarılı ve mutlu bir yaşam için ön koşul olduğunu, gençlere emek olmadan kazanç olamayacağını vurguladı.
Seminer, öğrencilerin eski mezunlardan öneriler almak için yaptıkları sohbeti ile sona erdi.
Balıkesir Meslek Yüksekokulu Balıkesir Fiat Karahallılar A.Ş İşbirliği
Balıkesir Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü otomotiv sektörüyle olan işbirliklerine Balıkesir Fiat Karahallılar A.Ş ile devam ediyor. 28 Kasım 2017 tarihinde Yüksekokul Çok Amaçlı Salonunda "Otomotivin Dünü Bugünü ve Satış Teknikleri" isimli bir seminer düzenlemiştir. Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatmagül Tolun, Bölüm Öğretim Görevlileri Berna İmrek ve Mehmet Özer tarafından organize edilen seminere; Yüksekokulun 1993 yılı mezunlarından; Balıkesir Fiat Karahallılar AŞ. Satış Sonrası Servis Hizmetleri Müdürü Faruk Celal Aydoğan konuşmacı olarak katılmıştır.
Seminerde bölüm öğrencilerine, otomotivin tarihsel gelişimini ve satış teknikleri ile ilgili bilgilerini aktaran Servis Müdürü Faruk Celal Aydoğan; sektörde 28 yıldan buyana hizmet verdiğini, en alt işlerden çalışmaya başlayarak bugünlere geldiğini, sektörde yenilikleri takip edebilmek için yaşam boyu öğrenmenin önemini, bu nedenle her markanın kendi akademileri yada okulları olduğunu ve buralarda firma personellerinin düzenli eğitimlere tabi tutulduğunu ifade etti. Ayrıca kişinin ancak kendi yaşamında kariyer hedeflerini koyarak, başarıya ulaşabileceğini de vurguladı. Yüksekokul Müdür Yardımcısı ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatmagül Tolun ise yaptığı konuşmada; otomotiv sektörünün tüm dünyada en önemli lokomotif sektörlerden biri olduğunu, cam sanayinden lastik sanayine kadar çok fazla sayıda yan sanayinin bu sektörden beslendiğini ve bu nedenle sektörün sürekli teknik personel ihtiyacı olduğunu ve otomotiv teknikerlerinin istihdam konusundaki şansını vurguladı. Fatmagül Tolun ve Faruk Celal Aydoğan; ayrıca firma ile olan işbirliklerinin, servise teknik personel alımı, yaz döneminde ücretli çalıştırılacak stajyer öğrenci alımı ve bölüm öğrencileri için bir teknik gezi ile devam edeceğinin müjdesini verdiler.
Öğrencilerin ve konuşmacının soru cevap bölümü ile devam eden seminer; Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatmagül Tolun’un Servis Müdürü Faruk Celal Aydoğan’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
Sektördeki Güncel Sorunlar ve İş Fırsatları semineri
Balıkesir Meslek Yüksekokulu, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü tarafından yüksekokul öğretim elemanlarına ve öğrencilere yönelik olarak “Sektördeki Güncel Sorunlar ve İş Fırsatları” semineri düzenlendi.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan TEES Mühendisliğin sahibi Mak. Müh Esin DÖNDÜOĞLU iş başvurusu yaparken, teknik personelden sektörde aranılan özelliklerin neler olduğunu vurguladı, iş hayatında başarılı olmak için, yaşam boyu öğrenmeye açık olmanın, kendini geliştirmenin önemine değindi.
Servis işletmeni Murat SOYEL, yaşamdaki zorlukların fırsatlara çevrilebileceğinden, hayatta başarılı olmak için yaptığın işi severek ve isteyerek yapmanın ve sahiplenmenin önemini vurgulayarak, otomotiv sektöründeki deneyimlerini paylaştı.
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümünden Öğr. Gör. Berna İmrek ve Öğr. Gör. Mehmet Özer’in de hazır bulunduğu seminerde Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatmagül Tolun’un akademik personel ve öğrenciler için faydalı bir eğitim fırsatı olması nedeniyle katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür etmesinin ardından seminer, Balıkesir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Özsarı’nın katılımcılara teşekkür ederek teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.
Yenilenebilir Enerji Konferansı
Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu’nda Avrupa Birliği Projeleri, Avrupa Birliğinin Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusundaki 2020 hedefleri ve aynı kapsamda yürütülen, Mesleki Eğitimde Startejik Ortaklık projesi olan AB Erasmus+ Programı URESA projesi tanıtıldı.
2017 yılında Polonya’da Tarım Bakanlığı bünyesinde yer alan MODR koordinatörlüğünde AB tarafından desteklenen, 2 yıl süreli; Türkiye’den Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Polonya’dan ARID Lacjum, Slovakya’dan New Edu ve Bulgaristan’dan ZISZ adlı kurum ve kuruluşların ortak olduğu ‘URESA- “Utilization of renewable energy sources in agricultural vocational education’ başlıklı AB Erasmus+ projesinin proje çıktılarının pilot testi ve yaygınlaştırma faaliyeti (multipler event) kapsamında bir konferans düzenlendi.
Konferansa 100’den fazla öğrenci ve akademisyenler katıldı.
Kısa adı URESA olan yenilenebilir enerji kaynaklarının kırsal alanlarda ve tarımsal kesimde üretim ve kullanımının artırılmasını amaçlayan proje konusunda Proje Sorumlusu Prof. Dr. Ergün DEMİR bilgi sundu. Prof. Dr. Ergün DEMİR; biyokütle enerjisi üretimi, Balıkesir ilinin biyokütle enerji üretim potansiyeli, Balıkesir’de üretilen hayvansal gübre ve diğer hayvansal-bitkisel atıkların çevreye zarar vermeden biyokütle enerjisi üretiminde kullanılabilirliği konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Ergün DEMİR AB’nin 202020 hedefi kapsamında Avrupa’da 2020 yılında kullanılan toplam enerjinin % 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasının planlandığını ve Ülkemizin de bu kapsamda hızla bu alana yatırım yaptığını belirtti.
Konferansın devamında projede görev alan Balıkesir Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr.Üyesi Fatmagül TOLUN Avrupa ve Türkiye’de jeotermal enerji üretim ve kullanımı ile Ülkemiz ve Dünya’dan bu alandaki iyi uygulama örnekleri ve URESA projesi kapsamında hazırlanan jeotermal enerji eğitim modulü hakkında konferans verdi. Proje personellerinden Balıkesir Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr.Gör. Murat Sabri SARAN ise Avrupa ve Türkiye’de güneş enerjisi potansiyeli ve üretimi ile bu konuda Avrupa’daki uygulamalar konusunda proje için hazırlanmış olan eğitim modulü ile ilgili konferansını sundu.
Seminer, Balıkesir Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Alp İmrek”in katılımcılara teşekkür ederek, teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.