Yönetmelik

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ OSMANLI MİRASI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Balıkesir Üniversitesi Osmanlı Mirası Uygulama ve Araştırma Merkezinin organlarına ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Balıkesir Üniversitesi Osmanlı Mirası Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Balıkesir Üniversitesi Osmanlı Mirası Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Balıkesir Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Balıkesir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

 

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Osmanlı mirasını iktisadi, siyasi ve sosyal yönleriyle bilimsel olarak incelemek, ulusal ve uluslararası sanatsal, kültürel, sosyal alanlarda bilgi ve görüş sağlamak, Osmanlı mirasına yönelik ulusal ve uluslararası alanlarda yapılan bilimsel çalışmaları değerlendirmek, gelişmeleri izlemek, kongreler ve seminerler düzenlemek, ortak projeler geliştirmek ve yürütmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkez, amacı doğrultusunda aşağıdaki faaliyet alanlarında çalışmalar yürütür.

a) Araştırma, inceleme, uygulama ve geliştirme çalışmaları ve projeleri yapmak.

b) Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ve diğer birimler ile işbirliği ve ortak çalışmalar yapmak.

c) Rektörlüğün izni ile ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, ortak çalışmaları özendirmek, organize etmek, konferans, kongre ve bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayın yapmak.

ç) Danışmanlık hizmeti vermek.

d) Araştırma ve uygulama çalışmaları sonunda konu ile ilgili bilimsel yayın yapmak.

e) Osmanlı mirası ile ilgili her türlü eğitim, kurs ve seminer gibi faaliyetleri organize etmek ve yürütmek.

f) Merkezin kuruluş amacına ve 2547 sayılı Kanunun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları ve Üniversite tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Organların Görevleri

 

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin amaçları konusunda araştırma, uygulama ve eğitim deneyimi bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, öğretim elemanları arasından en çok iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektöre teklifte bulunur.

(3) Müdür görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birini vekil olarak Rektörün onayına sunar. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse, yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkez çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini, geliştirilmesini ve etkinliğini sağlamak.

c) Yönetimi altındaki birimleri Merkezin amaçları doğrultusunda yönetmek.

ç) Merkez birimleri ve proje grupları arasında düzenli çalışmayı sağlamak.

d) Yönetim ve Danışma Kurullarını toplantıya çağırmak.

e) Yönetim Kurulu kararlarını yürütmek.

f) Her faaliyet dönemi sonunda, Merkezin yıllık çalışma raporunu, bir sonraki yılın çalışma programı taslağını ve bütçe önerisini hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

(2) Müdür, Merkezin çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm faaliyetlerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Müdür, aynı zamanda Yönetim Kurulunun başkanıdır. Müdür yardımcıları da Yönetim Kurulunun üyesidir. Ayrıca Üniversitenin konu ile ilgili öğretim elemanları arasından, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek dört üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulunun görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan Yönetim Kurulu üyesinin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, aynı usulle yeni öğretim üyesi görevlendirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine en az ayda bir defa üyelerin salt çoğunluğu ile toplanarak aşağıdaki görevleri yürütmekle yükümlüdür:

a) Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili kararları almak.

b) Proje gruplarının kuruluş ve çalışma usul ve esasları belirlemek.

c) Üniversitede fakülte ve yüksekokul bölümleri arasında, disiplinler arası işbirliğini gerektiren çalışmaların yürütülmesini sağlamak amacıyla protokoller hazırlamak.

ç) Müdürün hazırlayacağı yıllık çalışma raporunu değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını rapor haline getirmek.

d) Müdür ve Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini değerlendirerek bir sonraki yılın çalışma programını hazırlamak.

e) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilkelerini saptamak.

f) Müdür tarafından hazırlanan bütçe önerisini incelemek ve onaylamak.

g) Merkezin profesyonel sertifikalı eğitim programlarına katılanlara vereceği sertifika konusundaki ilkeleri belirlemek ve Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezine bildirmek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu on bir kişiden oluşur ve Yönetim Kurulu tarafından seçilir. Müdür ve Müdür Yardımcıları Danışma Kurulunun doğal üyesidir. Müdür aynı zamanda danışma kurulunun başkanıdır.

(2) Danışma Kurulu üyeleri Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyime sahip öğretim elemanları arasından seçilir.

(3) Danışma Kuruluna seçilen üyelerin görev süresi üç yıldır. Süreleri dolan üyeler yeniden seçilebilir. Süreleri dolmadan ayrılan üyelerin yerine, aynı usulle yenileri seçilir.

(4) Danışma Kurulu yılda en az bir defa toplanır.

(5) Danışma Kurulunun görevi Merkezin çalışmalarıyla ilgili konularda tavsiye niteliğinde görüş ve önerilerde bulunmaktır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Merkez birimleri ve proje grupları

MADDE 13 – (1) Araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmalarını iş bölümü çerçevesinde yürütmek üzere Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla, Merkezin çalışma alanlarında Merkez birimleri ve proje grupları kurulabilir. Merkez birimleri ve proje gruplarının kuruluş ve çalışmaları Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar uyarınca yürütülür.

(2) Merkez Birimlerde görevlendirilecek her türlü personelin görevlendirilmeleri Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile yapılır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Personel

MADDE 15 – (1) Merkezin akademik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanuna göre Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlarla karşılanır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Balıkesir Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

Adres

Balıkesir Üniversitesi Osmanlı Mirası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Çağış Kampüsü Bigadiç Yolu 17.km

İletişim

0 (266) 612 10 00-131319 / 0 (266) 612 10 00-131314
osmanlimirasimerkezi@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: