Program Hakkında

TARİHÇE

Turizm ve Otel İşletmeciliği programı 1976 yılında kurulan Balıkesir Meslek Yüksekokulu'nun en köklü programlarından biridir. Yıllar içinde programımız hızla gelişmiş, bugün 3 öğretim üyesi kadrosu ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğretim elemanlarımızın tümü hem sektör hem de akademik tecrübeye sahiptir. Programımız, bu özelliği ile uluslararası standartlarda eğitim vermekte olup, turizm alanında eğitim veren önlisans kurumları arasında oldukça iddialıdır. Programımız, bugüne kadar turizm sektörüne binlerce nitelikli ara yönetici statüsünde mezun kazandırmıştır. Mezunlarımız arasında sektörde otel sahibi, acenta sahibi, genel müdür, yiyecek-içecek müdürü vs. en üst düzeylere gelmiş çok sayıda eski öğrencilerimiz bulunmaktadır.

KARİYER OLANAKLARI/İSTİHDAM ALANLARI

Bölümden mezun olanlar, konaklama, yiyecek-içecek, havayolu ve diğer ulaştırma işletmelerinde istihdam edilmektedir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, kongre merkezleri ve turizm enformasyon büroları ve diğer hizmet işletmelerinde çalışmaları mümkündür.

Bölüm mezunları iş bulma konusunda sorun yaşamamaktadır. Yaz stajı, bölümde okuyan öğrencilerin iş hayatına hazırlanmaları açısından son derece faydalı olmaktadır.

KAZANILAN DERECE

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans derecesialırlar.

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Balıkesir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’na, Ölçme Seçme ve YerleştirmeMerkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci kabul edilir. Bölüme TYT puantüründe öğrenci alımı yapılmakta ve bölümümüzde 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bir öğrencinin Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olabilmesi için, genel notortalamasının (transkript) 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, eğitim-öğretim programında yer alanzorunlu dersleri başarması, programda öngörülen diğer çalışmalarda başarılı olması, toplam 120AKTS'lik kredi yükünü tamamlaması ve ilgili yönetim kurulunca mezuniyetine kararı verilmiş olmasıgerekir.

SINAVLAR ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi içinderslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav(vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerindendeğerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Yarıyılsonu sınavından en az 50 puan alma, ortalama olarak da 45’i sağlama zorunluluğu vardır. Başarınotu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birinialan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notualınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.

BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Balıkesir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğeryükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geçişlerde uyulması gerekenusul ve esaslar “Balıkesir Üniversitesi Kurum İçi ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönergede (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/61834) düzenlenmiştir.

Merkezi yerleştirme taban puanı (Ek Madde-1) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için,kayıtlı oldukları yıldaki merkezi (YKS) yerleştirme puanının, Üniversitemizde yatay geçiş yapmakistediği programların taban puanına eşit veya yüksek olması, ayrıca bu haktan daha önceyararlanmamış olması gerekmektedir. Yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili webadresinde düzenlenmiştir.

BÖLÜMDEN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

Lisans eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafındanyapılan Dikey Geçiş Sınavından (DGS) aldıkları puan ve kontenjan durumlarına göre üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olanlar,örgün eğitim kapsamında İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerinde dikey geçiş yapabilirler. 

Ayrıca, Atatürk, Anadolu ve İstanbul üniversitelerinin açık öğretim programlarının, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler, Maliye, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İktisat, Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Konaklama İşletmeciliği, İşletme, Havacılık Yönetimi ve Turizm bölümlerine dikey geçiş mümkündür.

Adres
İletişim


Bizi Takip Edin: