Cerrahi Anabilim Dalı
Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı, hayvanların cerrahi hastalıklarının medikal, konservatif ve operatif sağaltımları ile ilgilenir. Özellikle direkt olarak hastanın ilk yardımında, her türlü kaza ve yaralanmalarda, kırık, çıkık gibi iskelet sisteminin travmatik lezyonlarının sağaltımında Veteriner Cerrahi Anabilim Dalı görev yapar. Estetik ve rekonstruktif cerrahi gereksinimlerinde, konservatif ve medikal sağaltımdan netice alınamadığında ya da kesin tanı konamadığı durumlarda operatif cerrahi uygulanır. Cerrahi Kliniği, Küçük Hayvan ve Büyük Hayvan Kliniklerinde iki ayrı alt birim olarak görev yapar.
Veteriner Fakültesi öğrencileri cerrahi ile ilk olarak Genel Cerrahi dersi ile tanışır ve takiben Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Radyoloji ve Özel Cerrahi gibi mesleki zorunlu derslerle devam ederek cerrahi konularda veteriner hekiminin ihtiyacı olan temel bilgi ve birikime sahip olurlar. Kuramsal derslerin yanı sıra öğrenci klinik uygulama, programlanmış çiftlik ve gezici klinik hizmetleri ile intörnlük çalışmalarına katılarak küçük hayvan, çiftlik hayvanları, spor atları ve bazı egzotik hayvanların cerrahi hastalıklarının tanı ve sağaltımı konusunda deneyim ve beceri kazanırlar. Son dönem seçmeli klinik intörn seçen öğrenciye ayrıca hayvan türlerine yönelik spesifik seçmeli dersler de sunulmaktadır. Cerrahi Anabilim Dalında 6 tezli yüksek lisans öğrencisi çalışmalarına devam etmektedir.
Hafta içi hizmet veren cerrahi kliniğinde yılda yaklaşık 600 hastaya sağlık hizmeti verilmektedir. Hospitalizasyon ünitesinde pre ve post operatif dönemde hastaların her türlü bakımları yapılarak uzaktan gelen hastaların da sağaltımları yapılabilmektedir. Özellikle görüntülü tanı yöntemleri ile hem küçük hayvan, hem de büyük hayvan hastalarında serbest hekimlere diagnostik destek verilmektedir.