Skip to main content

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Anabilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Burak Çoban ve Kimya Bölümü Biyokimya anabilimdalı doktora sonrası araştırmacılarından Dr. Kübra Çıkrıkcı ’nın da içerisinde yer aldığı akademisyenlerin imzasını taşıyan çalışma, Dy³⁺ katkılı CaB₄O₇’ye Li⁺ ve K⁺ iyonlarının katkılanmasıyla fosfor özelliklerinde önemli kazanımlar elde edilerek, geleceğin fosfor teknolojisine yönelik anlamlı bir bilimsel katkı sağlandı.

BAÜN akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Burak Çoban ve doktora sonrası araştırmacısı Dr. Kübra Çıkrıkcı ile Saudi Arabia Jazan Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Nurdoğan Can ve Dr. Jabir Hakami, Manisa Celal Bayar Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Ayvacıklı, İzmir Bakırçay Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ümit Hüseyin Kaynar, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Hasan Aydın ve Saudi Arabia Princess Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Abeer S. Altowyan tarafından ortaya koyulan “Synthesis, structural characterization, and photoluminescence properties of Dy3+-Doped CaB4O7 Phosphors: Influence of Li+ and K+ Co-doping” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilimlerden olan Q2 ölçeğindeki “Materials Science in Semiconductor Processing” dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Mustafa Burak Çoban: “Bu çalışma, fosfor malzemelerinin ışık yayma yeteneklerini geliştirme yolunda önemli bir adım.”

Yüksek sıcaklıkta katı hal reaksiyon yöntemiyle sentezlenen Dy³⁺ katkılı CaB₄O₇ fosforlarına Li⁺ ve K⁺ eş katkılanarak yapılan bu çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Burak Çoban, Dy³⁺ iyonlarının Ca²⁺ yerlerine geçtiğini, Li⁺ ve K⁺ iyonlarının ise kafeste arayer konumlara yerleştiğini ortaya koydu. Bu katkılama, lokal kafes bozulmalarına yol açsa da kristal simetrisi korunmuş oldu.

Yeni Nesil Bor Tabanlı Fosforların Fabrikasyonu

Yüksek sıcaklık dayanımı ve güçlü ışık yayımıyla dikkat çeken yeni nesil fonksiyonel nanomalzemeler arasında yer alan Dy³⁺ katkılı CaB₄O₇ yapısına Li⁺ ve K⁺ eş katkılanarak sentezlenen fosfor malzemesi, olağanüstü kırmızı ışıma performansı ve yüksek sıcaklık dayanımı sergilemiştir. Sarı ışıma şiddetinde 7.64 kata, kırmızı ışıma şiddetinde ise 4.03 kata varan artışın yanı sıra, 550 K’ye kadar artan ışıma yoğunluğu ile bu malzeme; katı hal aydınlatma ve optoelektronik cihazlarda kullanılan ticari fosforlarla rekabet edebilecek düzeyde yüksek ışıma potansiyeline sahip, güçlü bir nanofosfor adayı olduğunu açıkça ortaya koydu.

Makale erişim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369800125003300?via%3Dihub

Erişilebilirlik Menüsü

🌓
Yüksek Kontrast
Siyah-beyaz yüksek kontrast görünüm
TT
Büyük Metin
Yazı boyutunu %120 büyüt
Metin Boşluğu
Harf ve kelime aralıklarını artır
🔗
Bağlantıları Vurgula
Tüm linkleri belirgin hale getir
🖼️
Resimleri Gri Yap
Görselleri soluklaştır
Satır Yüksekliği
Satırlar arası boşluğu artır
Sola Hizala
Tüm metinleri sola hizala
Büyük İmleç
Fare imlecini büyüt
Animasyonları Durdur
Tüm hareketli efektleri kapat
💧
Doygunluk Azalt
Renk doygunluğunu düşür
Görme & İşitme Desteği
🔊
Sesli Okuma
Metinlere tıklayarak sesli dinleyin
📏
Okuma Kılavuzu
Satır takip çizgisi göster
Aa
Kolay Okunur Font
Disleksi dostu yazı tipi
🎯
Odak Modu
Dikkat dağıtıcıları azalt
×