Skip to main content

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Necatibey Eğitim Fakültesi Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Gürhan Durak ve Doç. Dr. Semiral Öncü’nün de içerisinde yer aldığı akademisyenlerin imzasını taşıyan çalışma, harmanlanmış öğrenme ortamlarında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık (EDI) kavramlarının eğitimdeki yeri ve etkisini uluslararası alanda görünür kıldı. Çalışma, harmanlanmış öğrenmenin kapsayıcı eğitim politikaları geliştirme sürecindeki önemine dikkat çekerek, farklı öğrenci gruplarının gereksinimlerini karşılayan daha adil öğrenme ortamları oluşturmanın yollarını ortaya koydu.

BAÜN akademisyenlerinden Prof. Dr. Gürhan Durak ve Doç. Dr. Semiral Öncü’nün yanı sıra İzmir Demokrasi Üniversitesi akademisyenlerinden  Doç. Dr. Serkan Çankaya ve İngiltere The Open University akademisyenlerinden Prof. Bart Rienties tarafından ortaya koyulan “Exploring Equity, Diversity, and Inclusion in Blended Learning: Trends and Insights” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamasının en üst dilimlerinden olan Q2 ölçeğindeki " Open Praxis " dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Gürhan Durak; “Harmanlanmış öğrenme, kapsayıcı eğitim ortamları için güçlü bir fırsat sunuyor.”

Çalışmanın çıktılarına göre harmanlanmış öğrenme; dijital erişilebilirliğin artırılması, kapsayıcı pedagojik uygulamaların güçlendirilmesi, kültürel ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğinin desteklenmesi ve teknoloji entegrasyonunun iyileştirilmesi açısından önemli fırsatlar sunuyor. Bu yönleriyle harmanlanmış öğrenme, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik güçlü bir destek mekanizması niteliği taşıyor.

Çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gürhan Durak, harmanlanmış öğrenmenin kapsayıcı eğitim ortamları için stratejik bir değer taşıdığını belirterek, harmanlanmış öğrenmenin farklı ihtiyaçlara sahip öğrencilere ulaşmak için güçlü bir araç olduğunu ifade etti. Çalışmalarının, EDI ilkeleri doğrultusunda planlanan öğrenme ortamlarının daha adil, erişilebilir ve kapsayıcı bir eğitim için kritik önem taşıdığını gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürhan Durak, bu ilişkinin ortaya konmasının gelecekte daha kapsayıcı eğitim politikaları tasarlamak için önemli bir bilimsel zemin sunduğunu söyledi.

Makale bağlantı adresi: https://openpraxis.org/articles/10.55982/openpraxis.17.4.931

Erişilebilirlik Menüsü

🌓
Yüksek Kontrast
Siyah-beyaz yüksek kontrast görünüm
TT
Büyük Metin
Yazı boyutunu %120 büyüt
Metin Boşluğu
Harf ve kelime aralıklarını artır
🔗
Bağlantıları Vurgula
Tüm linkleri belirgin hale getir
🖼️
Resimleri Gri Yap
Görselleri soluklaştır
Satır Yüksekliği
Satırlar arası boşluğu artır
Sola Hizala
Tüm metinleri sola hizala
Büyük İmleç
Fare imlecini büyüt
Animasyonları Durdur
Tüm hareketli efektleri kapat
💧
Doygunluk Azalt
Renk doygunluğunu düşür
Görme & İşitme Desteği
🔊
Sesli Okuma
Metinlere tıklayarak sesli dinleyin
📏
Okuma Kılavuzu
Satır takip çizgisi göster
Aa
Kolay Okunur Font
Disleksi dostu yazı tipi
🎯
Odak Modu
Dikkat dağıtıcıları azalt
×