Öğrenci Staj Hareketliliği

1. Erasmus+ Staj Hareketliliği Programı nedir?

--Öğrencilerin yurt dışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde uygulamalı bir iş deneyimi elde etmesidir. Ders takibi staj olarak sayılmaz. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrenim programının tamamlayıcı bir parçası olmalıdır.

2.Zorunlu stajı olmayan bölümler de faaliyetten faydalanabilir mi?

-Staj faaliyetinin, öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.

3. Hangi tarihler arasında staj yapılabilir?

-Staj faaliyeti en az 2 ay ( 60 gün; bir ay 30 gün olarak hesaplanır) ve en fazla 12 ay olarak yapılabilir. Staj yaparken ilgili projenin bitiş tarihi dikkate alınmalıdır.

4. Bir öğrenci olarak, öğrenim ve staj faaliyetlerinden ne kadar süre ile hibeli olarak yararlanabilirim?

-Bir öğrencinin, her bir öğrenim kademesinde (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ayrı ayrı hibeli veya  hibesiz toplamda 12 ay olmak üzere Erasmus+ programından faydalanma hakkı vardır.Öğrenciler, bu haklarını isterlerse Erasmus+ öğrenim hareketliliği, isterlerse Erasmus+ staj hareketliliği kapsamında kullanabilirler.

5. Mezun öğrenciler staj faaliyetinden faydalanabilirler mi?

-Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıfındaki öğrenciler için mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun (kabul mektubu ve staj yeri onay formunun Uluslararası İlişkiler Ofisine ulaşması) öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrencisiyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.Mezuniyet sonrası staj hareketliliği, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içinde ( *360 gün) tamamlanmış olmalıdır.

6. Erasmus+ Staj Hareketliliği Programından birden fazla faydalanabilir miyim?

-Öğrenciler isterlerse 12 aylık haklarını öğrenim veya staj olarak farklı başvuru dönemlerinde birden fazla kez kullanabilirler.Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) veya Erasmus+ kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı toplamı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan azaltma uygulanır.

7. Hibesiz olarak staj hareketliliğinden faydalanabilir miyim?

-Evet ,ama öğrenciler yine de seçim sürecine dahil olurlar.

8.Başvuru esnasında yabancı dil belgesi sunmak zorunlu mudur?

-Evet ilanda belirtilen bir dil sonuç belgesi sunmak zorunludur. Asgari puanı karşılamalıdır.

9.Hibe nasıl bana ulaşıyor?

-Seçilen öğrencilerle hesaplanan azamî hibe miktarını içeren Staj Hareketliliği Hibe Sözleşmeleri imzalanır. Sözleşmede belirlenen azamî tutara ilişkin ödemeler iki taksitte yapılır:

  • Öğrenci staj yapacağı işletmeye gitmeden önce ilk ödeme olarak, öngörülen faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin en çok %80’ine kadar olan bir miktarı ödenir.
  • %20’si, staj bitiminde, “katılım belgesi'nde ve pasaport giriş/çıkış tarihlerinde yer alan kesin gerçekleşme süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.

Ödemeler Avro cinsinden yapılır.Aylık ödeme yoktur.

10.Gitmeden önce sigorta yaptırmak zorunlu mudur?

-Evet staj için, seyahat-sağlık, kaza ve mali sorumluluk ( kişisel sorumluluk) sigortalarını yaptırmak zorunludur.

11.Staj süremi uzatmak mümkün mü?

-Süre uzatılması yalnızca mevcut akademik yıl süresi içerisinde gerçekleşebilir. Süre uzatması gerçekleştirilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir:

  • Uzatılan sürenin mevcut dönemi aralıksız takip etmesi gerekir (Tatiller ve dönem araları aralık olarak kabul edilmez ).
  • Gerekli düzenlemeler (ek sözleşme düzenlenmesi, staj anlaşmasının yenilenmesi gibi) mevcut planlanan faaliyet süresi bitmeden en az 1 ay önce tamamlanmalıdır.
  • Uzatılan süre, Merkezle yükseköğretim kurumu arasında imzalanan sözleşme bitiş tarihinden sonraya sarkamaz.

12.Staj yerimi kim bulmalı?

-Öğrenciler staj yerlerini kendileri bulmaktadırlar. Staj yerinizin uygunluk kontrolü Fakülteniz tarafından yapılır. Staj için kurumlar arası anlaşma olması gerekmez.

 

13. Staj programı öğrenci seçim kriterleri nelerdir?

-Öğrenci seçim kriterlerini ilana çıkılan sayfadan kontrol etmeniz gerekir. Asgari bir akademik genel not ortalaması ve yabancı dil puanı aranır.

 

14.Staja seçildikten sonra cayma hakkı var mıdır?

-Öğrenci hareketlilik faaliyetine katılmaktan vazgeçtiyse, belirtilen süre zarfında hakkından feragat ettiğine dair dilekçe vermelidir. Aksi takdirde bir sonraki başvurusunda sıralama puanından 10 puan kesinti yapılır.

 

 

 

 

15.Stajdan erken dönersem ne olur?

-Öğrenci 2 aylık  ( 60 günlük) zorunlu stajını tamamlamadan dönerse aldığı hibeyi tamamen iade eder. Mücbir sebepten dolayı erken dönen öğrenci yurt dışında kaldığı süre kadar hibe alıp varsa fazlasını iade eder.

 

16.Konaklama ile ilgili bana kim yardımcı olabilir?

-Faaliyetlerinden faydalanacak kişilere kalacak yer ayarlanması Yükseköğretim kurumlarının sorumluluğunda değildir.

17.Vize işlerinde bana kim yardımcı olabilir?

-Vize kolaylaştırıcı hibe yazısı hariç, vize işleri öğrencinin sorumluluğundadır.

 

18.Stajın tanınması nedir?

-Öğrencinin stajı zorunlu ise transkriptinde, isteğe bağlı ise en azından diploma ekinde staj yaptığı kurumu tarafından gösterilmelidir.

 

19.Balıkesir Üniversitesi ERASMUS ID CODE nedir?

-TR BALIKES01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adres

Uluslararasi iliskiler Arastirma ve Uygulama Merkezi Rektörlük Binasi, 5. Kat, Çagis kampüsü, 10145, Balikesir

İletişim

+90 266 612 1452 +90 266 612 1400 / 101620 - 101621 - 101622
erasmus@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: