İlk ve Acil Yardım Programı Laboratuvarı Kullanım Talimatı

1. AMAÇ

Bu talimatın amacı ilk ve acil yardım programı laboratuvarı kullanımı ile ilgili işlemleri açıklamaktır.

1. KAPSAM

Bu talimat; tıbbi hizmetler ve teknikler bölümü ilk ve acil yardım programı uygulama laboratuvarını kullanan tüm  öğretim elemanı ve öğrencileri kapsar.

1. SORUMLULUKLAR

Bu talimatın uygulanmasından ve yerine getirilmesinden öğretim elemanları ve öğrenciler, dokümanın hazırlanması ve revize edilmesinden İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü sorumludur.

1. TALİMATLAR/KULLANMA TALİMATI

1. Genel

1. Laboratuvara öğretim elemanı gelmeden kesinlikle girilmemelidir.
  2. Ders dönemi başladığında beceri laboratuvarlarını kullanacak öğrenciler ve öğretim elemanlarının listesi hazırlanır ve ilgili beceri laboratuvarı girişine asılır.
  3. Kullanılan sarf malzemeler Beceri Laboratuvarı Sarf Malzeme Kullanım Formu ile tespit edilip stoktan düşürülür.
  4. Malzemelerin ve eğitim materyallerinin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için öğrencinin laboratuvar kullanımı mutlaka öğretim elemanı rehberliğinde gerçekleştirilir ve laboratuvar kullanımından sonra her bir laboratuvarın kapısı ve genel giriş kapısı kilitlenir.
  5. Laboratuvarların kullanımı esnasında teknik bir arıza durumunda öğretim elemanı arızayı, Arıza Bildirim Formu ile teknik bölüme bildirir.
  6. Laboratuvarların kullanımı esnasında öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve çalışan personellerin zarar görmemesi için tıbbi atık kutusu ve delici/kesici alet kutusu kullanılır.

1. Eğitim Mankenlerinin Kullanımı
  1. Ekstremite eklemleri zorlanmamalıdır
  2. Mankenlerin üzeri kalem vb. araçlarla çizilmemelidir.
  3. Her uygulama sonrası manken düz yatar pozisyona getirilmelidir.
  4. Mankenler ayda bir ve gerektiğinde sabunlu su ile silinip, kurulanarak temizlenir.
  5. Her uygulama sonrası malzemeler kaldırılır, dolaplar üzerinde bulunan anahtar ile kilitlenir.
  6. Her uygulama sonrasında, muslukların, pencerelerin ve ışığın kapalı olması durumunu laboratuvarı kullanan öğretim elemanı tarafından kontrol edilir.
  7. Haftanın belirlenen günlerinde ve gerektiğinde laboratuvarların temizliği yapılır.
  8. Dönem başında yeni eğitim ve öğretim dönemi için gerekli olan malzemelerin istemi yapılır.
  9. İstemi yapılan malzemeler kilitli dolaplarda muhafaza edilir.
  10. Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.
  11. Laboratuvar temiz ve düzenli tutulmalıdır.
  12. Laboratuvardaki eğitim araç-gereç materyalleri, ders sorumlusu tarafından ders öncesinde ve sonrasında kontrol edilmeli, diğer öğretim elemanına teslim ederken durum (eksiklik, arıza vb.) tespitiyle teslim edilmelidir.

Bedrettin Mahallesi Yusuf Kurt Sokak No:16 10770 İvrindi/BALIKESİR

ivrindishmyo@balikesir.edu.tr