Spor Faaliyetleri Yönergesi

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

SPOR FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ VE DÜZENLENMESİ YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin ve çalışanlarının beden sağlıklarını korumak ve geliştirmek, onlara disiplinle çalışma alışkanlığı kazandırmak, spora ilgi duymalarının sağlamak, enerjilerini olumlu yöne yöneltmek, serbest zamanlarını değerlendirmek, ilgi duydukları spor dalında çalışmalarını sağlamak, sosyal ilişkilerini ve özgüvenlerini geliştirmek, ülke sporuna kaynak oluşturan öğrenci ve sporcuları teşvik etmek, yeteneklerinin geliştirilmesi ve spor ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üniversite içi spor müsabakaları, Türkiye üniversitelerarası, diğer yurt içi, yurt dışı resmi ve özel kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yapılacak olan müsabaka ve yarışmalarla ilgili usul ve esasları belirleyerek uluslararası oyun ve yarışma kuralları ile ilgili branşın kural ve talimatlarına uygun olarak yürütülmesini sağlamaktır.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Balıkesir Üniversitesi öğrenci, personel, emekli personel ile mezun öğrencilerine yönelik spor faaliyetlerinin yürütülmesi ve düzenlenmesi hizmetinin verilmesi hakkındaki esasları kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve Yükseköğretim Kurumları, Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Üniversite: Balıkesir Üniversitesini,

b) Senato: Balıkesir Üniversitesi Senatosunu,

c) Rektör: Balıkesir Üniversitesi Rektörü,

ç)  Rektör Yardımcısı: Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığından sorumlu Rektör Yardımcısını,

d) Daire Başkanlığı: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,

e) Daire Başkanı: Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanını,

f) Spor Temsilcisi: Balıkesir Üniversitesine bağlı Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Spor Temsilcisini,

g) Öğrenci: Balıkesir Üniversitesi öğrencisini,

ğ) Sporcu: Balıkesir Üniversitesini temsilen spor yarışmalarına katılan öğrencileri,

h) EUSA: Avrupa Üniversite Spor Birliğini,

ı) TÜSF: Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunu,

i) SFYDK: Balıkesir Üniversitesi Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Kurulunu,

j) SPORKOM: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Spor Organizasyon Komitesini,

k) Çalıştırıcı: Spor faaliyetlerine katılan sporcuların eğitmenlerini,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Birimleri ve Görevleri

 

Birimler

MADDE 5- (1) Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Birimleri şunlardır:

a) Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu,

b) Spor Organizasyonu Komitesi,

c) Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğüdür.

 

Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu ve görevleri

MADDE 6- (1) Spor Faaliyetlerini Düzenleme ve Yürütme Kurulu; Rektör Yardımcısı başkanlığında, Üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı veya görevlendireceği bir Dekan Yardımcısı, Daire Başkanı, Spor Danışmanı/Koordinatörü ve Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürü olmak üzere beş üyeden oluşur. Üyelerin görev süresi iki yıldır.

(2) SFDYK, Başkanın çağrısı üzerine her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda iki defa olağan olarak toplanır.

(3) Başkanın çağrısı üzerine veya en az üç üyenin yazılı teklifi ile SFDYK olağanüstü olarak toplanabilir.

(4) Toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu ile alınır. Ancak bu sayı hiçbir zaman toplantı yeter sayısından az olamaz. Oylamalarda eşitlik olması halinde, Başkanın oyu iki sayılır.

(5) SFDYK’nin sekreterya hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

(6) Kurul tarafından öneri niteliğinde alınan kararlar SKSDB’ye sunulur.

(7) Spor Faaliyetleri Düzenleme ve Yürütme Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Balıkesir Üniversitesinin spor hizmetlerini ve faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve kararlar almak.

b) Her eğitim-öğretim yılı başında, Üniversite içi yarışma dallarını belirlemek, Üniversite içi spor faaliyetlerini, SFYDK tarafından onaylanmış program dahilinde yarışmalar için belirlenen teknik kurallara uygun olarak faaliyetlerini yürütmek.

c) Yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarda Üniversitenin temsil edileceği spor dallarını belirlemek, bu amaçla gerektiğinde seçme, yarışma ve karşılaşmalar düzenlemek.

ç) Üniversiteye ait spor tesislerinin etkin kullanılmasını sağlamak,

d) Öğrenci, çalışan personeller, emekli personel ve mezun öğrencilerin ilgi duydukları spor dallarında eğitim ve kurslar ile spor faaliyetleri organize etmek.

e) Yarışmalar, spor etkinlikleri ve organizasyonlara ait gerekli düzenlemeleri yapmak, belirlenen malzeme talep ve istekleri mevzuatın vermiş olduğu imkânlar çerçevesinde ihtiyaçların karşılanmasını sağlamak.

f) Yarışma ve müsabakalarda dereceye giren takımlara verilecek ödüllere ilişkin görüş bildirmek.

g) Yurt içi ve yurt dışı üniversiteler arası yarışmalardaki yönetici, idareci ve çalıştırıcıları belirlemek.

ğ) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla işbirliği yaparak, bu alandaki çalışmaları yaygınlaştırmak, üniversiteyi temsilen, öğrencilerin yarışma ve karşılaşmalara katılımlarını sağlamak.

h) Sporcu öğrenciyi teşvik edici ödülleri belirlemek.

 

 

 

 

Spor Organizasyonu Komitesi ve görevleri

MADDE 7- (1) Spor Organizasyonu Komitesi, Daire Başkanı Başkanlığında, Spor Koordinatörü, Daire Başkanlığı Spor İşlerinden Sorumlu Şube Müdürü ve Spor Temsilcilerinin iki yıllığına kendi aralarından seçecekleri dört temsilci olmak üzere yedi üyeden oluşur. Üyelerin görev süresi iki yıldır. Kurul, başkanın çağrısı ile toplanır.

(2) Spor Organizasyonu Komitesinin görevleri şunlardır:

a) Üniversite içi yarışma ve faaliyetlerin teknik toplantılarını ve kura çekimlerini, yarışma teknik kurallarını spor temsilcileri ile birlikte yapılacak toplantı ile belirlemek.

b) Üniversite içi yarışma ve turnuva programlarının hazırlanması, müsabaka tarihlerini belirlemek ve karşılaşmaların nasıl oynanacağına karar vermek.

c) Üniversite içi spor faaliyetleri organizasyonu kapsamında, fikstür ve programların onaylanıp fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına duyurmak, hakem görevlendirilmelerini yapmak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak, yarışma sonuçlarını onaylayarak ilgili birim ve kişilere duyurulmasını sağlamak, oynanan müsabakalarda meydana gelen idari konularda karar almak.

ç) Yarışma ve müsabakalarda, itiraz ve ertelemeleri inceleyerek sonuca bağlamak, cezayı gerektiren bir durum olması halinde kusurlu öğrenci veya personeli bilgi ve belgeleri ile birlikte birimlerine yazı ile bildirmek.

d) Sonuca bağlanan kararlara itiraz edilmesi durumunda bilgi ve belgeleri SFDYK’ye sunmak.

 

Spor Koordinatörü

MADDE 8- (1) Spor Koordinatörü, Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde spor faaliyetlerinin yürütülmesinde SKSDB ile koordineli olarak görev yapar.

(2) Spor Koordinatörü, Üniversite Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanları arasından rektör tarafından bir yıllığına görevlendirilir.

(3) Görev süresi dolan veya görevden ayrılan koordinatörün yerine aynı usulle yeniden görevlendirme yapılır. Görev süresi dolan koordinatör yeniden görevlendirilebilir.

 

Spor Temsilcisi

MADDE 9- (1) Üniversiteye bağlı Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulları Dekanı veya Müdürü tarafından öğretim elemanları arasından birer Spor Temsilcisi görevlendirilir.

(2) Spor Temsilcisinin yerine aynı usul ile başka birinin görevlendirilmesiyle Spor Temsilcisinin görevi sona erer.

(3) Spor Temsilcisinin görevi sona erdiğinde varsa SPORKOM görevi de sona erer.

 

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının görevleri

MADDE 10- (1) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Yapılacak spor hizmetlerinin (spor faaliyetleri, organizasyonlar, yarışmalar, toplantılar, araştırmalar, çalıştay, seminer vb.) etkin, verimli ve amaca uygun şekilde koordinasyonunu ve yürütülmesini ilgili mevzuata göre sağlamak.

b) SFDYK ve SPORKOM’un sevk ve idare işlerinin çalışmalarını düzenlemek, alınan kararların kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesini sağlamak, resmi yazışmaları yapmak.

c) TÜSF ve Türkiye’de bulunan özel, vakıf ve devlet üniversiteleri ile diğer kurum kuruluşlar tarafından düzenlenecek yarışmalar için gelen davet yazılarını görüşülmek üzere SFDYK’ye sevk etmek.

ç) Üniversite içinde yapılacak spor yarışmalarında SFDYK tarafından yapılması kararlaştırılan spor dallarını tüm birimlere duyurmak ve birimlerden spor temsilcisinin bildirilmesini talep etmek, düzenlenmesine karar verilen spor dallarının program ve fikstürlerini Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokullara resmi yazı ile bildirmek, karşılaşma sonuçlarını ilan etmek.

d) Üniversiteyi temsil etmek üzere yurt dışı, yurt içi spor etkinlikleri ve üniversitelerarası müsabakalara katılacak sporcu öğrencilerin veri girişlerinin Spor Koordinatörlüğü tarafından TÜSF sistemine kayıt (extranet) ve lisans-vize işlemlerinin yapılmasını sağlamak.

e) TÜSF, EUSA ve diğer spor müsabakalarına katılan sporcu öğrencilerin görevli-izinli sayılmaları için gerekli yazışmaları yapmak.

f) Rektörlüğün izniyle yurt içi ve yurt dışı kuruluşlar ile işbirliği yaparak bu alanda çalışmaları yaygınlaştırmak, üniversiteyi temsilen öğrencilerin yarışma ve müsabakalara katılmalarını sağlamak.

g) Spor faaliyetleri, organizasyonlar ve yarışmaların yapılacağı saha, malzeme ve alanların Üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi ile birlikte etkin kullanılmasını sağlamak, Üniversite içi spor organizasyonlarına katılımı artırmak için çalışmalar yapmak.

ğ) Yarışmalar, etkinlikler ve organizasyonlara ait düzenlemeleri yapmak, belirlenen malzeme isteklerinin teknik şartname ve mevzuata uygun bir şekilde alımını yapmak.

h) Her türlü spor müsabakaları ve yarışmalarında görev yapmak üzere Üniversite içinden veya gerektiğinde Üniversite dışından hakem, gözlemci, antrenör, çalıştırıcı, usta öğretici, müzisyen, sağlık personeli, teknik eleman, şoför, temizlikçi vb. personel görevlendirilmesi için mevzuat çerçevesinde gerekli işlemleri yapmak.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Spor Faaliyetleri ve Yarışmaları

 

Üniversite İçi Spor Faaliyetleri

MADDE 11- (1) Üniversite İçi Spor Faaliyetleri aşağıdaki şekilde düzenlenir ve yürütülür:

a) Her eğitim-öğretim yılı başında SPORKOM tarafından üniversite içi spor faaliyetlerinde hangi branşlarda turnuva düzenleneceğine karar verilir.

b) SPORKOM tarafından alınan kararların Rektör oluru alınmasından sonra belirlenen branşlarda organizasyona katılımın sağlanması amacıyla fakülte ve yüksekokullara resmi yazı ile faaliyet istek formu gönderilir.

c) Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullar hangi branşlarda katılacaklarını ve branşlarla ilgili yapılacak toplantılarda birimleri temsil edecek spor temsilcilerini resmi yazı ile SKSDB’ye bildirir.

ç) SPORKOM tarafından branşlarla ilgili müsabaka takvimi ve fikstürler belirlenir, spor temsilcileri eşliğinde kura çekimi yapılır.

d) SPORKOM tarafından yapılacak spor yarışmaları için görev alacak hakem ve personel sayısı belirlenir, bunlarla ilgili çalışma yapılması için SKSDB’ye bilgi verilir.

e) Yarışmalarda dereceye girecek sporculara SPORKOM kararı ve Rektör oluru ile kararlaştırılan ödüller verilir.

           

Üniversiteler Arası Spor Faaliyetleri

MADDE 12- (1) TÜSF Tarafından Organizasyonu Yapılan Spor Faaliyetleri aşağıdaki şekilde düzenlenir ve yürütülür:

a) Her eğitim-öğretim yılı başında TÜSF tarafından üniversitelerarası yarışma katılım programı çerçevesinde katılım talep formu Daire Başkanlığına bildirilir.

b) Daire Başkanlığı tarafından, TÜSF’den gelen talep yazısı görüşülmek üzere SFDYK’ya gönderilir.

c) Spor Koordinatörlüğünün önerisi ile bütçe imkanları doğrultusunda hangi spor dallarında katılım sağlanacağı SFDYK tarafından belirlenir ve Rektör oluru ile karara bağlanır.

ç) Yarışmalardan onbeş gün önce katılımcı listesi ve diğer evraklar Spor Koordinatörlüğü tarafından düzenlenerek üst yazı ile birlikte SKSDB’ye gönderilir.

d) Belirlenen branşlarda yarışmalara katılacak takımların idari ve teknik hazırlıklarının yapılması Spor Koordinatörlüğü tarafından yürütülür.

e) Yarışmaların bitiminde, ilgili branş görevlileri müsabaka sonuç raporunu (SKSDB web sayfasında bulunan) müsabakaların bitimini takip eden beş gün içerisinde SKSDB’ye gönderir.

(2) EUSA Tarafından Organizasyonu Yapılan Spor Faaliyetleri aşağıdaki şekilde düzenlenir ve yürütülür:

a) Her eğitim-öğretim yılı başında EUSA tarafından Üniversitelerarası yarışma katılım talep formu SKSDB’ye gönderilir.

b) SKSDB, EUSA tarafından gönderilen talep yazısını görüşülmek üzere SFDYK’ye gönderir.

c) Spor Koordinatörlüğünün önerisi ile bütçe imkanları doğrultusunda hangi spor dallarında katılım sağlanacağı SFDYK tarafından belirlenir.

ç) SFDYK tarafından belirlenen Üniversitenin katılması uygun görülen spor branşları, çalıştırıcıları ve raporlar, SKSDB’nin teklifi üzerine Rektör oluru ile karara bağlanır.

(3) Türkiye’de Bulunan Özel, Vakıf ve Devlet Üniversiteleri ile İlgili Kurum ve Kuruluşlarca Organizasyonu Yapılan Spor Faaliyetleri aşağıdaki şekilde düzenlenir ve yürütülür:

a) Eğitim-öğretim yılı içerisinde SKSDB’ye gelen davet yazıları SFYDK’ye görüşülmek üzere gönderilir.

b) Spor Koordinatörlüğünün önerisi ile bütçe imkanları doğrultusunda hangi spor dallarında katılım sağlanacağı SFDYK tarafından belirlenir.

c) SFDYK tarafından belirlenen Üniversitenin katılması uygun görülen spor branşları, çalıştırıcıları ve raporlar, Daire Başkanlığının teklifi üzerine Rektör oluru ile karara bağlanır.

(4) Balıkesir Üniversitesi Tarafından Organizasyonu Yapılan Üniversitelerarası Spor Faaliyetleri aşağıdaki şekilde düzenlenir ve yürütülür:

a) SFDYK tarafından, her eğitim öğretim yılı başında üniversitemiz tarafından düzenlenmesi planlanan üniversitelerarası spor faaliyetlerinin hangi branşlarda yapılacağı görüşülür, Rektör oluru ile karara bağlanır.

b) SFDYK tarafından alınan kararlar doğrultusunda düzenlenecek faaliyetlerde hazırlıkların yapılması, organizasyon için ihtiyaç duyulan mal ve malzeme ihtiyaçları ile hizmet alımı ihtiyaçlar belirlenir, rektörlük oluru ile karara bağlanır.

 

Yarışmalar

MADDE 13- (1) Yarışmalar, öğrencilerin; kaynaşmasını, ders dışı zamanlarının faydalı bir şekilde değerlendirilmesini ve tüm spor ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan spor faaliyetleridir.

(2) Üniversite içi spor faaliyetleri; Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve personellere uygun olarak, üniversitenin saha, tesis ve malzeme imkânları göz önünde tutularak organize edilen yarışmalardır. Bu yarışmalar şunlardır;

a) Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokullar arası takım yarışmaları,

b) Bireysel spor yarışmaları,

c) Personel yarışmaları.

(3) Üniversitelerarası spor faaliyetleri; Yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarda Üniversiteyi temsil edecek, SFDYK tarafından belirlenen spor takımlarının katılacağı yarışmalardır. Bu yarışmalar aşağıda belirtilmiştir:

a) EUSA tarafından organizasyonu yapılan Avrupa Üniversitelerarası yarışmalar.

b) TÜSF her yıl faaliyet programında olan ve organizasyonu federasyon tarafından yapılan Üniversitelerarası yarışmalar.

c) Türkiye’de bulunan özel, vakıf ve devlet üniversitelerinin düzenledikleri yarışmalar.

ç) İlgili kurum ve kuruluşlarca organizasyonu yapılan yarışmalar.

d) Balıkesir Üniversitesi’nin organizasyonunu yaptığı, diğer üniversitelerin katıldığı yarışmalar.

 

ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler

 

Katılım sonucu

MADDE 14- (1) Spor Faaliyetlerine katılan tüm branşlara ait yarışmaların sonuç raporları, ilgili komisyon, kurul, branş müsabaka görevlileri tarafından müsabakaların bitimini takip eden on gün içerisinde Daire Başkanlığına gönderilir.

 

İzinli Sayılma

MADDE 15- (1) Üniversite İçi ve Üniversiteler Arası Spor Faaliyetlerine katılacak sporcu öğrenciler bu faaliyetlerle çakışan ders, sınav, uygulama, seminer vb. eğitim faaliyetlerinden müsabaka süresince Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile mazeretli izinli sayılırlar.

 

Yürürlükten kaldırılan hüküm

MADDE 16- (1) 07.08.2024 tarihli 2024/20-5 sayılı Senato kararıyla kabul edilen Balıkesir Üniversitesi Spor Faaliyetlerinin Yürütülmesi ve Düzenlenmesi Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.

 

Adres

Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık-Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Çağış Yerleşkesi 10145 BALIKESİR

İletişim

0-266-6121400
sks@balikesir.edu.tr

Bizi Takip Edin: