BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİ YEMEK BURSU YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilerin öğlen veya akşam yemeği ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Balıkesir Üniversitesinde eğitim-öğretim süresi içinde yemek bursu almaya hak kazanan öğrencileri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile Yükseköğretim Kurumları, Mediko-Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen,
a) Üniversite: Balıkesir Üniversitesini,
b) Rektör: Balıkesir Üniversitesi Rektörünü,
c) Senato: Balıkesir Üniversitesi Senatosunu,
ç) Yönetim Kurulu: Balıkesir Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
d) Daire Başkanlığı: Balıkesir Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,
e) İlgili Birim: Balıkesir Üniversitesine bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu ve Enstitüleri,
f) Yemek Bursu: Günde bir öğün olmak üzere öğrencilere verilen ücretsiz öğle/akşam yemeğini,
g) Kart Otomasyon Merkezi: Öğrenci kartları basım ve aktarım işlemlerinin yapıldığı birimi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yemek Bursu İlanı ve Verilme Usulü
Yemek bursu verilecek öğrencilerin sayılarının belirlenmesi
MADDE 5- (1) Her akademik yılın başında belirlenen ihtiyaçlar, bütçe imkânları ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinde belirtilen sınırlar dikkate alınarak, yemek bursu verilecek öğrenci sayısı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Belirlenen miktarın %10’luk kısmı Üniversitede öğrenim gören uluslararası öğrenciler için ayrılır. Kalan kısmın %10’u Rektörlüğün belirleyeceği ihtiyaç sahibi öğrenciler için saklı tutulur.
Başvuru şekli, zamanı ve öğrencilerin seçimi
MADDE 6- (1) Daire Başkanlığını tarafından yemek bursu verilecek öğrencilerin tespiti için başvuru ilanı, her eğitim-öğretim yılı başında ders başlama haftasını takiben Üniversitenin web sitesinde yayınlanır. Ayrıca ilgili birimlere yazılı olarak bildirilir. Başvurular genel olmayıp, Birim bazında yapılır. İlan süresi 3 haftadır.
(2) Yemek bursundan faydalanmak isteyen öğrenciler, ilanda belirtilen tarihler arasında “sks.balikesir.edu.tr” adresinden başvurularını yapar.
(3) Başvuru formları, Yemek Bursu Değerlendirme Komisyonu tarafından başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrenciler dikkate alınarak en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanarak belirlenir.
(4) Burs başvuruları 100 puan üzerinden değerlendirilir. İhtiyaç durumuna göre 100 puandan aşağıya doğru sıralama yapılır. Puan eşitliği halinde yaşı küçük olana öncelik verilir.
(5) Başvuru sonuçları ilanda belirtilen tarihlerde Üniversitenin web sitesi üzerinden ilan edilir.
(6) Yemek bursunu hak eden öğrenciler istenilen belgeleri hazırlayıp okullarına teslim eder. Belgelerini eksiksiz teslim eden öğrencilerin başvuru süreci tamamlanmış olur. Belirtilen süre içinde belgeleri ile ilgili birime başvurmayan öğrenciler burs hakkından vazgeçmiş sayılır. Bu kişilerin yerine sıralı yedek listesindeki kişilere yemek bursu verilir.
(7) İlgili Birimler başvuru belgelerini başvuru formundaki öğrenci beyanlarına göre alır. Belgelerin başvuru formundaki beyanlara uygunluğunu kontrol eder. Başvuruya ait bütün belgeleri muhafaza eder.
(8) İlgili Birimler yemek bursunu hak eden öğrenci listesindeki (Sıralı Asil + Sıralı Yedek Liste) başvurusunu tamamlamış (evraklarını eksiksiz teslim etmiş) öğrenci listesini Daire Başkanlığına bildirir.
(9) Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü ilgili birimlerden gelen listelerini birleştirerek kart otomasyon merkezine bildirir. Kart otomasyon merkezi öğrenci listesindeki öğrencilerin yemek burslarını aktif eder. Kartı aktif olan öğrenciler belirlenen tarihten itibaren yemek bursundan faydalanabilir.
(10) Burs başvuruları, aksi belirtilmedikçe başvuru tarihinin bitiminden itibaren itibaren bir ay içinde sonuçlandırılır.
(11) Yemek bursu başvuru formlarında eksik, yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunan öğrencilerin başvuruları kabul edilmez. Yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunduğu sonradan tespit edilen öğrencilerin yemek bursu iptal edilir. Gerekli görülürse bu öğrenciler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.
(12) Üniversitede öğrenim gören Uluslararası Öğrencilerin başvuruları kendilerine ayrılan kontenjan dahilinde ve kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulur.
(13) İlan süresinin son günü, resmi tatil veya hafta sonu tatili olması durumunda takip eden ilk iş günü sonudur.
(14) Yemek bursu kabul edilen öğrenciler, Kısmi Zamanlı olarak da başvuru yapmış ve kabul edilmişse, sadece birini seçmesine izin verilip, diğeri iptal edilir.
Yemek bursundan doğrudan faydalanabilecek öğrenciler
MADDE 7- (1) Aşağıda belirtilen öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek bursundan faydalanabilir:
a) Milli sporcu olduğunu belgeleyen ve Gençlik ve Spor Bakanlığından herhangi bir burs almayan öğrenciler.
b) Sağlık Raporu ile belgelemek şartıyla % 40 ve daha fazla engeli bulunan öğrenciler.
c) Anne, baba veya kardeşinin şehit veya gazi olduğunu belgelendiren öğrenciler.
ç) Üniversite adına uluslararası/ulusal bilim, kültür, sanat ve spor alanlarında birincilik elde etmiş öğrenciler.
Yemek bursu verilemeyecek öğrenciler
MADDE 8- (1) Aşağıda belirtilen öğrencilere yemek bursu verilmez:
a) Disiplin cezası bulunan öğrencilere.
b) Tezsiz lisansüstü öğrenim gören öğrencilere.
c) Değişim programı (Erasmus, Farabi, Mevlana vb.) ile gelen öğrencilere.
ç) Özel ve misafir öğrencilere.
Yemek Bursu başvurusunun değerlendirilmesi
MADDE 9- (1) Başvurular, öğrencinin aile bilgileri, ikamet durumu, gelir durumu, akademik başarısı, okuyan kardeş sayısı, şehit gazi yakını, engel durumu, Üniversite adına katıldığı müsabakalarda aldığı başarılar, aldığı diğer burs ve krediler vb. durumları dikkate alınarak değerlendirilir.
(2) Asıl adaylardan bursun başladığı tarihten itibaren ilk bir ay içerisinde yemek bursundan hiç faydalanmayan, bir dönemde yemek bursunun yüzde ellisinden azını kullanan ve yemek bursunu kötüye kullanan (başkasına faydalandırma vb.) öğrencilerin bursu kesilir ve yerine yedek adaylardan puan sırasına göre yemek bursu verilir.
Yemek bursu verilme şekli ve süresi
MADDE 10- (1) Yemek bursu almaya hak kazanan öğrenciler, bu haktan güz döneminden başlayıp, bahar dönemi sonuna kadar yararlanabilir.
(2) Yemek bursu, hafta içerisinde Üniversite yemekhanelerinde verilen öğle veya akşam yemeğinden ücretsiz olarak faydalanma şeklindedir. Resmi tatil günleri ve hafta sonu tatillerinde yemek bursundan faydalanılamaz.
(3) Öğrenciliğinin sona ermesi durumunda yemek bursu da sona erer.
(4) Yemek bursu verilme şekil ve süresi Daire Başkanlığı tarafından değiştirilebilir.
İstenilen belgeler
MADDE 11- (1) Yemek bursu başvurularında aşağıdaki belgeler istenir:
a) Şehitlik veya Gazilik Belgesi.
b) Engelli belgesi (%40 ve üzeri engelli olduğunu gösteren belge).
c) Milli Sporcu Belgesi.
ç) Aile Gelir Bildirimi (Gelir Belgesi-Maaş Bordrosu).
d) Anne ve Babanın Yaşamadığını veya Boşandığını Gösterir Belge.
e) Ailede Varsa Bakıma Muhtaç Kişinin Belgesi.
f) Kira Kontratı/Yurtta Kaldığına Dair Belge.
g) Kardeşlerin Öğrenci Olduğuna Dair Belge.
ğ) Kredi/Burs Durum Belgesi.
h) Öğrenciye Ait SGK Provizyonu ve Hizmet Dökümü.
Denetim
MADDE 12- İlgili Birimler ve Daire Başkanlığı, öğrencilerin burslarından amaca uygun faydalanmaları için gerekli bütün önlemleri almakta görevli ve yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan hüküm
MADDE 13- (1) 07.08.2024 tarihli 2024/20-4 sayılı Senato kararıyla kabul edilen Balıkesir Üniversitesi Öğrenci Yemek Bursu Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 14- Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15- Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.